WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η μακροβιοτική διατροφή χαρίζει μακροζωία


30 Ιανουαρίου 2015

c94ec1e25eccd07d6bfa01bf3710be04καθετα.jpg

Η λέξη "μακροβιοτική" προέρχεται από τις ελληνικές ρίζες και σημαίνει "μεγάλη διάρκεια ζωής». Η μακροβιοτική διατροφή βασίζεται στην αρχαία κινέζικη φιλοσοφία της εξισορρόπησης των πόλων της ενέργειας του σύμπαντος, που ονομάζονται γιν και γιανγκ (yin and yang). Κάθε τρόφιμο έχει διαφορετικό γιν και γιανγκ και η ισορροπία των τροφίμων οδηγεί σε ισορροπία του ΖΕΝ, όταν δηλαδή βρισκόμαστε στη μεγίστη πνευματική και σωματική υγεία.  Αυτή η διατροφή δεν έχει στόχο μόνο την απώλεια βάρους, αλλά κυρίως την επίτευξη ισορροπίας στη ζωή σας. Υπόσχεται έναν πιο υγιή και πιο ολιστικό τρόπο ζωής και ενθαρρύνει όσους την ακολουθούν να τρώνε τακτικά, να μασάνε την τροφή τους εξαιρετικά καλά, να ακούνε το σώμα τους, να παραμένουν δραστήριοι, και να έχουν μια θετική εικόνα για όσα συμβαίνουν στη ζωή.

Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνονται;

Επειδή η μακροβιοτική διατροφή είναι πιο πολύ μια φιλοσοφία ζωής, βασίζεται αρκετά στην πνευματική κατάσταση του καθενός και στην έκφραση ευγνωμοσύνης για το φαγητό. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, και τα φασόλια είναι από τους στυλοβάτες αυτής της διατροφής. Τα τρόφιμα είναι κυρίως ψητά, στη σχάρα ή στον ατμό. Επίσης, περίπου το 40% έως 60% τοις εκατό της καθημερινής διατροφής σας θα πρέπει να καλλιεργείται βιολογικά και να περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, κριθάρι, κεχρί, βρώμη, και το καλαμπόκι. Τα λαχανικά αποτελούν το 20% -30% της συνολικής καθημερινής σας διατροφής. Και το πέντε τοις εκατό έως 10% αποτελούν τα φασόλια και τα προϊόντα σόγιας όπως, tofu, miso και tempeh, και η χλωρίδα της θάλασσας, όπως τα φύκια, nori, και άγαρ. Μπορείτε επίσης, να καταναλώσετε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, φρούτα, και καρύδια αρκετές φορές την εβδομάδα. Επιπλέον, πολλοί υποστηρίζουν, ότι αυτές οι τροφές μπορούν να θεραπεύσουν ή να προλάβουν τον καρκίνο. Όμως η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία δεν υποστηρίζει αυτή την άποψη, διότι δεν υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη που να αποδεικνύει το παραπάνω. Οι μελέτες υποστηρίζουν ότι, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εφόσον αποφασίσετε να ακολουθήσετε τη μακροβιοτική διατροφή, είναι τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα πουλερικά, τα επεξεργασμένα  τρόφιμα, σάκχαρα, και τα κρέατα, και ορισμένα λαχανικά, όπως τα σπαράγγια, μελιτζάνες, σπανάκι, ντομάτες, και τα κολοκυθάκια.

Προειδοποιήσεις. Η μακροβιοτική διατροφή μπορεί να καταλήξει να είναι υπερβολικά περιοριστική και να στερείται σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12, σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Δεδομένης της έλλειψης έρευνας, η μακροβιοτική διατροφή δεν μπορεί επί του παρόντος να συστηθεί ως τυπική θεραπεία για οποιαδήποτε κατάσταση. Αν σας ενδιαφέρει να δοκιμάσετε τη διατροφή ατή, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.