WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βιολογικά τρόφιμα: Τελικά αξίζουν τον κόπο;


9 Φεβρουαρίου 2015

Είμαστε ό, τι τρώμε, όπως λέει και το παλαιό ρητό. Ωστόσο, μερικές φορές είναι εύκολο να ξεχάσουμε την υγιεινή διατροφή, όταν δεχόμαστε συνεχώς έναν «βομβαρδισμό» από διατροφικές πληροφορίες, τόσο από το διαδίκτυο όσο και από την τηλεόραση. Πόσα όμως, γνωρίζετε για τις επιπτώσεις που έχουν οι τροφές στην υγεία μας αλλά και στον πλανήτη; Τελικά, κατά πόσο είναι καλό να καταναλώνουμε βιολογικά προϊόντα και κατά πόσο αυτή η επιλογή επηρεάζει την υγεία μας; Εδώ είναι μερικοί λόγοι, για τους οποίους θα πρέπει να πάτε μια βόλτα στα μαγαζιά με τα βιολογικά τρόφιμα.

Δεδομένου ό,τι οι βιοκαλλιεργητές δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, δεν συμβάλλουν στην μόλυνση των υπογείων υδάτων. Ακόμα κι αν δεν ζείτε κοντά σε ένα αγρόκτημα, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ό,τι πολλά φυτοφάρμακα, που χρησιμοποιούνται στις γεωργικές καλλιέργειες, μολύνουν το νερό. Αν είμαστε ό, τι τρώμε, τότε είμαστε και ότι πίνουμε. Έτσι, τα βιολογικά αγροκτήματα βοηθάνε, όχι μόνο να αποφύγετε τα φυτοφάρμακα με την κατανάλωση τροφής, αλλά μειώνουν και τη πιθανότητα να τα καταναλώσετε μέσω του νερού.

Η κατανάλωση βιολογικών μπορεί να βοηθήσει, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες των νευρολογικών διαταραχών, όπως ο αυτισμός. Παρά το γεγονός ότι η πραγματική αιτία του αυτισμού είναι ακόμα υπό συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα, υπάρχουν κάποια ευρήματα που το συστατικό Glufosinate-ammonium (GLA), που υπάρχει σε πολλά ζιζανιοκτόνα, προκαλεί νευρολογικές βλάβες και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του αυτισμού.

Η κατανάλωση βιολογικών συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο υγιεινού περιβάλλοντος για τον πληθυσμό των μελισσών παγκοσμίως. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δείχνουν μια επιβλαβή σχέση μεταξύ ορισμένων φυτοφαρμάκων και των λειτουργιών του εγκεφάλου των μελισσών. Αυτό επιδεινώνεται, με τα χρόνια, συμβάλλοντας στην ήδη σημαντική μείωση του πληθυσμού των μελισσών στον κόσμο. Τέλος, τα βιολογικά συμβάλουν στην προστασία των ωκεανών, μειώνοντας τη ρύπανση. Διότι, μετά από μια καταιγίδα, όλα τα φυτοφάρμακα και τα χημικά λιπάσματα τελικά θα καταλήξουν στις θάλασσες και στους ωκεανούς. Άρα, αγοράζοντας βιολογικά βοηθάτε και στην προστασία των θαλασσών του πλανήτη.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.