WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί τρώμε γλυκά όταν χωρίζουμε


27 Φεβρουαρίου 2015

Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις, που κάποιες είναι ευχάριστες και κάποιες άλλες δυσάρεστες. Μια αλλαγή που μας φέρνει θλίψη και μας βγάζει από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα μας, είναι ο χωρισμός. Και σε όποια πλευρά και να βρίσκεστε, είτε του θύτη είτε του θύματος, ένας χωρισμός είναι πάντα πικρός.  Και τις περισσότερες φορές για να διώξετε αυτή τη πίκρα, καταφεύγετε σε ένα μεγάλο μπολ παγωτού ή στην αγαπημένη σας σοκολάτα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τι σας προσφέρουν τα γλυκά και τα αναζητάτε όταν είστε στεναχωρημένοι;

Στην πραγματικότητα, οι γλυκές απολαύσεις και ιδίως η σοκολάτα, μπορούν αν μειώσουν τις ορμόνες του στρες, και κατ επέκταση να βελτιώσουν τη διάθεση σας. Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να είναι μια μορφή αυτοθεραπείας, όταν νιώθετε θλίψη, διότι έχει την ιδιότητα, να βοηθάει τον εγκέφαλο να απελευθερώνει ουσίες, οι οποίες προκαλούν συναισθήματα ικανοποίησης, ανταμοιβής, ευχαρίστησης, ανακούφισης και απόλαυσης. Άρα, αν κάθε φορά που έχετε να αντιμετωπίσετε έναν χωρισμό, καταφεύγετε στα γλυκά, τότε χρησιμοποιείται κατά κάποιο τρόπο το φαγητό,  για να καταστείλετε ή να απαλύνετε τα αρνητικά  συναισθήματα, όπως άγχος, θυμό, φόβο, πλήξη, θλίψη και μοναξιά.

Παρά το γεγονός, ότι μερικοί άνθρωποι πραγματικά τρώνε λιγότερο όταν έχουν έντονα συναισθήματα, όμως οι περισσότεροι από εσάς, εάν βρίσκεστε σε συναισθηματική δυσφορία, οδηγείστε σε υπερφαγία και καταναλώνετε ότι βρείτε, χωρίς καν να το απολαμβάνετε. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιείτε το φαγητό και ως απόσπαση προσοχής, διότι επικεντρώστε σε αυτό και ξεχνάτε το πρόβλημα σας. Όμως, πρέπει να γνωρίζετε αυτή η χαρά και η ανακούφιση που σας δίνει η κατανάλωση των γλυκών είναι παροδική και η οδυνηρή κατάσταση θα επανέλθει. Γι αυτό η λύση στα προβλήματα σας δεν είναι το φαγητό, αλλά η πραγματική αντιμετώπιση τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.