WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί το πορτοκαλί χρώμα αυξάνει την όρεξη;


27 Απριλίου 2015

9082edcace2096e1fb401feaa9e355781.jpg

Σκεφτείτε το χρώμα των τροφίμων που τρώτε σε καθημερινή βάση. Υπάρχουν πιθανώς πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μερικά ωραία κόκκινα και πορτοκάλι φρούτα, καφέ δημητριακά και λευκά γαλακτοκομικά. Η όραση λοιπόν, είναι η πρώτη που πρέπει να πειστεί για να καταναλώσετε ένα τρόφιμο. Και αυτό ισχύει από τα παλιά χρόνια, όπου οι πρώτοι πρόγονοί μας ήταν σε αναζήτηση τροφής, και είχαν προειδοποιητικά σημάδια με το χρώμα, ώστε να αποφεύγουν τις δηλητηριώδεις ή τις χαλασμένες τροφές. Αυτά τα τρόφιμα είχαν συνήθως μπλε, μαύρο και μοβ χρώμα.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει ένα σωρό έρευνες που υποστηρίζουν ότι τα χρώματα επηρεάζουν την όρεξη, είτε τη διεγείρουν είτε τη καταστέλλουν. Το πορτοκαλί για παράδειγμα ανήκει στην κατηγορία αυτών που την αυξάνουν. Το πορτοκαλί χρώμα διεγείρει τον εγκέφαλο, αυξάνοντας έτσι την πνευματική δραστηριότητα και προκαλώντας συχνά την αίσθηση της πείνας. Επίσης, μας κάνει να νιώθουμε ευπρόσδεκτοι και όταν αισθανόμαστε άνετα, το φαγητό ακούγεται σαν μια πολύ καλή ιδέα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολύ σχεδιαστές προτείνουν τα ζεστά χρώματα στις κουζίνες των σπιτιών και των εστιατορίων. Και δεν διεγείρουν μόνο την όρεξη, αλλά αυξάνουν και την ταχύτητα που τρώμε. Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί οι εταιρείες τροφίμων επιλέγουν τις συγκεκριμένες συσκευασίες ή γιατί μερικά τρόφιμα δείχνουν καλύτερα από κάποια άλλα;

Αν λοιπόν θέλετε να χάσετε κιλά αποφύγετε να τρώτε σε ένα περιβάλλον που επικρατεί το πορτοκαλί, και γενικά τα ζεστά χρώματα. Από την άλλη μεριά όμως, μην αποφεύγετε τις πορτοκαλί τροφές, όπως πιπεριές, καρότα, βερίκοκα, γιατί είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.