WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η τρομακτική σύνδεση μεταξύ έλλειψης ύπνου και συρρίκνωσης του εγκεφάλου


10 Ιουνίου 2015

5090993b5088e60aba0034af81c14d40καθετα.jpg

Οι εγκέφαλοι μας μικραίνουν καθώς γερνάμε και πολλοί παράγοντες έχουν ήδη συνδεθεί με το ρυθμό μεταβολής του όγκου του με την πάροδο του χρόνου - συμπεριλαμβανομένης της φυσικής δραστηριότητας, της αρτηριακής πίεσης και των επίπεδων χοληστερόλης. Όμως, μια νέα μελέτη μας δείχνει, ότι και ο ύπνος είναι επίσης σημαντικός και ότι ίσως να μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα θα συρρικνωθεί ο εγκέφαλος, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 60 ετών.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology έδειξε, ότι οι δυσκολίες στον ύπνο, όπως όταν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας ή αν σηκώνεστε πολύ νωρίς, μπορεί να συσχετιστούν με τον αυξημένο ρυθμό μείωσης του όγκου του εγκεφάλου. Μεταξύ των συμμετεχόντων, το 35 τοις εκατό είχαν κακή ποιότητα του ύπνου και όταν τους έκαναν τομογραφίες του εγκεφάλου, διαπίστωσαν μια ταχύτερη μείωση του μετωπιαίου, κροταφικού και βρεγματικού λοβών του εγκεφάλου, σε σχέση με εκείνους που είχαν έναν ποιοτικό ύπνο. Ο μετωπιαίος λοβός ρυθμίζει τη λήψη αποφάσεων, τα συναισθήματα και την κίνηση, ενώ στον βρεγματικό λοβό συνδυάζονται τα γράμματα και οι λέξεις και γίνονται σκέψεις. Εν τω μεταξύ, ο κροταφικός λοβός συνδέεται με τη μνήμη και τη μάθηση.

Επίσης, άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει, ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερες ώρες είχαν μια εξασθένιση των γνωστικών λειτουργιών. Μια τέτοιου είδους εξασθένιση μπορεί να περιλαμβάνει προβλήματα με τη μνήμη, τη γλώσσα, τη σκέψη και την κρίση. Στο μέλλον οι επιστήμονες θα ήθελαν να διερευνήσουν, κατά πόσον η βελτίωση του ύπνου μπορεί να βοηθήσει την αργή μείωση του όγκου του εγκεφάλου. Και αυτό θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός τρόπος για τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου.

Εν κατακλείδι, μπορεί να χρειάζονται περισσότερες μελέτες, αλλά τα ευρήματα αυτής της έρευνας, θα μπορούσε να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να λάβουν το πρόγραμμα του ύπνου τους πιο σοβαρά και να αρχίσουν να του δίνουν τη σημασία που του αξίζει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.