WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Προβιοτικά: Τα βακτήρια που μπορεί να ενισχύσουν την υγεία σας


11 Ιουνίου 2015

d51bc13854fc322cbd7407c42c2a6316kaueta.jpg

Η σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι σημαντική για την συνολική υγεία, γεγονός που πολλοί  δυστυχώς το υποτιμούν. Το γαστρεντερικό μας σύστημα έχει εκατομμύρια βακτήρια, που ενώ μερικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υπάρχουν και αρκετά που παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές πτυχές της υγείας, όπως είναι η παχυσαρκία, η νόσος Crohn, η κολίτιδα, το άσθμα, οι αλλεργίες και άλλα. Αυτά τα βακτήρια είναι φιλικά για τον οργανισμό και ονομάζονται προβιοτικά.

Τι είναι τα προβιοτικά;

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών ορίζει ως προβιοτικά, τους ζωντανούς μικροοργανισμούς που προσδίδουν μια ευεργετική επίδραση στην υγεία του ξενιστή. Με άλλα λόγια,  τα προβιοτικά βελτιώνουν τη χλωρίδα του εντέρου, αποτρέποντας την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί κατασκευαστές τροφίμων βάζουν πλέον στις  ετικέτες ενός τροφίμου ότι, περιέχουν προβιοτικά. Ως εκ τούτου  τα οφέλη πρέπει να αποδειχθούν μέσα από αρκετές έρευνες. Το γιαούρτι και τα ροφήματα του είναι ιδιαίτερα δημοφιλή για τα προβιοτικά που περιέχουν. Ωστόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν πολλοί αυστηροί  κανόνες που απαιτούν από τις εταιρίες να αποδείξουν τους ισχυρισμούς υγείας, σχετικά με αυτά τα βακτήρια. Οι νέες ερευνητικές προσπάθειες επικεντρώνονται στην παρουσίαση αποδείξεων για τις ευεργετικές επιδράσεις, έτσι ώστε οι παραγωγοί τροφίμων να μπορούν να αποδείξουν αυτούς τους ισχυρισμούς υγείας στις ετικέτες των τροφίμων.

Οφέλη των προβιοτικών

Ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν, ότι τα φιλικά βακτήρια βοηθούν τα πεπτικά προβλήματα, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τη διάρροια. Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης, ότι τα προβιοτικά θα μπορούσαν να μειώσουν διάφορους τύπους καρκίνου, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσουν τις αλλεργίες.

Τι συμβαίνει όταν καταναλώνουμε προβιοτικά

Η ιδέα ακούγεται αρκετά απλή. Φάτε τα φιλικά βακτήρια και θα φθάσουν τελικά στο έντερο σας, για να βελτιώσουν τη γενική υγεία σας. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πιο πολύπλοκη. Και αυτό γιατί τα βακτήρια δεν μπορούν να επιβιώσουν από τα πεπτικά ένζυμα του στομάχου, με αποτέλεσμα να μη φτάνουν στο έντερο. Η βιομηχανία εργάζεται για την επίλυση αυτού του προβλήματος, κάνοντας πιο βιώσιμα προϊόντα, ώστε οι καλλιέργειες να επιβιώνουν στη διαδικασία της πέψης.

Τα συμπληρώματα έχουν πιο ψηλές συγκεντρώσεις προβιοτικών από τις τροφές και μπορούν να επιζήσουν από το στομάχι και να πάνε στο έντερο. Τέλος, όσοι πάσχουν από προβλήματα υγείας που είναι χρόνια, καλό είναι να ενημερώσουν τον γιατρό τους, πριν πάρουν τα προβιοτικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.