WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τροφές που προστατεύουν από τον ήλιο


6 Ιουλίου 2015

gettyimages-548553685-sun-tanning-365-pics-openerκαθετυα.png

Ο ήλιος το καλοκαίρι καίει όσο καμία άλλη εποχή και η προστασία από τις ακτίνες του είναι επιτακτική. Η χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι προγνωστικός παράγοντας για ασθένειες του δέρματος, οξειδωτικό στρες και βλάβες στο DNA. Για αυτό τον λόγο πρέπει να υιοθετήσουμε τις συνήθειες να φοράμε αντηλιακό, καπέλο και γυαλιά ηλίου. Όμως, εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και ορισμένα τρόφιμα, που μπορούν να μας βοηθήσουν να προφυλαχθούμε από αυτούς τους κινδύνους και να προστατεύσουμε το δέρμα μας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Καρύδια. Είναι γνωστό ότι τα καρύδια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και έχουν προστατευτική δράση στο δέρμα σας. Και πώς γίνεται αυτό; Επιτυγχάνεται επειδή τα καρύδια βοηθάνε στην πρόληψη βλάβης που μπορεί να προκαλέσει η υπεριώδης ακτινοβολία στα κύτταρα της εξωτερικής στοιβάδα του δέρματος. Φάτε μια χούφτα καρύδια ή προσθέστε τα στις σαλάτες.

Ελαιόλαδο. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες που περιέχει το ελαιόλαδο μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα σας. Η βιταμίνη Ε έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες, ότι προστατεύει έναντι του οξειδωτικού στρες και ότι μειώνει τις ζημιές που προκαλεί η UVB ακτινοβολία. Προσθέστε 1 κουταλιά ελαιόλαδο στις σαλάτες σας ή ραντίστε το σε μαγειρεμένα ή ψητά λαχανικά. Το ελαιόλαδο θα πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής δίαιτας του καλοκαιριού.

Τσάι και καφές. Είναι μια πηγή πολυφαινολών, που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και μπορεί να συμβάλουν στη καλή υγεία του δέρματος. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε, ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ, μπορεί να προστετεύσει από τη φωτογήρανση και τις κηλίδες που δημιουργούν οι ηλιακές ακτινοβολίες. Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για να πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.