WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί και πώς να κόψετε το αλάτι από τη διατροφή σας


29 Αυγούστου 2015

90aee830929784f9bb1a8e1d7468ededκσθρθε.jpg

Η κατανάλωση αλατιού μπορεί να δημιουργήσει υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή  νόσο, αλλά επίσης μπορεί να οδηγήσει και σε κατακράτηση υγρών. Μειώνοντας την ποσότητα του νατρίου από τη διατροφή σας, μπορεί να βοηθήσει, ώστε να κρατήσετε την αρτηριακή σας πίεση σε ένα υγιές επίπεδο. Ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι έχει περίπου 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου και μόλις το ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού έχει 580 χιλιοστόγραμμα.

Ενώ το αλάτι είναι μια σημαντική πηγή νατρίου, πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως είναι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, κατεψυγμένα γεύματα και τα αλλαντικά. Άρα, για να κρατήσετε χαμηλή την πρόσληψη αλατιού, θα πρέπει καταρχάς να αποχωριστείτε την αλατιέρα σας. Επίσης, πρέπει να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων, ώστε να βλέπετε πόσο νάτριο περιέχουν και να ξεπλένετε τα κονσερβοποιημένα λαχανικά, για να αφαιρείτε μερική ποσότητα νατρίου.

Σύμφωνα με τις Διαιτητικές Οδηγίες θα πρέπει να παίρνετε λιγότερο από 2.300 mg νατρίου ανά ημέρα, το οποίο δεν είναι εύκολο αν καταναλώνετε επεξεργασμένα τρόφιμα. Και επειδή το αλάτι στις τροφές αναγράφεται με πολλές ονομασίες, καλό είναι να αποφεύγετε τα παρακάτω συστατικά, πριν αγοράσετε ένα προϊόν.

  • Το όξινο γλουταμινικό νάτριο
  • Μαγειρική σόδα
  • Μπέικιν πάουντερ
  • Φωσφορικό δινάτριο
  • Αλγινικό νάτριο
  • Νιτρικό νάτριο ή νιτρώδες

Το σώμα σας χρειάζεται νάτριο, έτσι δεν θέλετε να το εξαλείψει εντελώς από τη διατροφή σας, αλλά έτσι κι αλλιώς όλες οι τροφές περιέχουν λίγο νάτριο. Άρα, καλό είναι να μη προσθέτετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό σας και να βρείτε υποκατάστατα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.