Η σόγια είναι ένα φυτό ιθαγενές της Ανατολικής Ασίας, το οποίο κατά καιρούς έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, μέχρι και διαπληκτισμούς. Οι ιατρικές μελέτες στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ανέφεραν, ότι η σόγια ήταν μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και θα μπορούσε να αντικαταστήσει το κρέας για τους χορτοφάγους. Τη δεκαετία του 1990, η έρευνα έδειξε ότι η σόγια μπορεί να είναι η απάντηση σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως στη πιθανή θεραπεία για την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο. Η λογική ήταν προφανής: οι Ασιατικοί πληθυσμοί είναι λιγότερο παχύσαρκοι, έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, από τους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και τι τρώνε περισσότερο οι Ασιάτες; Τη σόγια, φυσικά.
Οι επιστήμονες λοιπόν, πήγαν στα εργαστήρια τους και προσπάθησαν να επιβεβαιώσουν τη παραπάνω θεωρία. Όμως, δεν μπόρεσαν να αποδείξουν με σαφήνεια, ότι η σόγια ωφελεί την υγεία. Στην πραγματικότητα, άρχισαν να ανησυχούν κιόλας, ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως τη μείωση της γονιμότητας στις γυναίκες. Ωστόσο, άλλες μελέτες την ίδια στιγμή εκθείαζαν τα οφέλη της σόγιας, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να εξουδετερώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, να βελτιώσει το άσθμα και να μειώσει τη χοληστερόλη. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να επικρατεί μια μικρή σύγχυση στον επιστημονικό κύκλο, όσο αφορά τα οφέλη της σόγιας. Το καλύτερο λοιπόν που έχουμε να κάνουμε, είναι να κοιτάξουμε τις πιο πρόσφατες έρευνες και να δούμε τί απαντήσεις δίνουν στο αίνιγμα που λέγεται σόγια.
Η σόγια προκαλεί τον καρκίνο του μαστού; Αν και οι επιστήμονες γενικά συμφωνούν, ότι η σόγια δεν θα προκαλέσει καρκίνο, όταν δεν υπάρχει, μερικές μελέτες έχουν αναρωτηθεί αν τα φυτοοιστρογόνα της ενεργοποιούν τα προϋπάρχοντα καρκινικά κύτταρα και τα αναγκάζουν να εξαπλωθούν γρήγορα. Υπάρχουν όμως και κάποιες έρευνες, οι οποίες δεν παρουσιάζουν καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σόγιας και των καρκινικών κυττάρων. Γενικά δεν είναι ακόμα σαφές, αν αυτό το φυτό αυξάνει ή μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Επίσης, όσοι καταναλώνουν με μέτρο τα παραδοσιακά προϊόντα σόγιας και ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο.
Η σόγια χειροτερεύει τη λειτουργία του θυρεοειδούς; Οι ισοφλαβόνες της σόγιας μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του θυρεοειδούς να παράγει ορμόνες. Όμως, αυτό συμβαίνει στη περίπτωση που δεν έχετε αρκετό ιώδιο, διαφορετικά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.
Είναι επικίνδυνη για τα βρέφη; Τα φυτοοιστρογόνα που υπάρχουν στη σόγια, μπορεί να είναι επικίνδυνα, όταν καταναλώνονται από τα βρέφη σε μεγάλες ποσότητες. Καλό είναι να δίνετε στο μωρό σας μητρικό γάλα ή βρεφικό, αντί για το γάλα σόγιας.
Προκαλεί αλλεργίες η σόγια; Όσοι είστε αλλεργικοί στα φιστίκια, στη σίκαλη, στο σιτάρι, στο κριθάρι, έχετε περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσετε αλλεργική αντίδραση και στη σόγια. Επίσης, οι επιστήμονες αναφέρουν, ότι η γενετικώς τροποποιημένη σόγια μπορεί να προκαλέσει πιο συχνά αλλεργίες, σε σχέση με τη συμβατική. Αν είστε επιφυλακτικοί, τότε δοκιμάστε στην αρχή μικρή ποσότητα, για να δείτε την αντίδραση του οργανισμού σας.
Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να προτιμάτε τη βιολογική ή συμβατική σόγια και να αποφεύγετε τη μεταλλαγμένη. Το γεγονός όμως, ότι ακόμα δεν αναγράφεται στις ετικέτες των τροφίμων σόγιας, η λέξη μεταλλαγμένο, σημαίνει ότι πιθανώς δεν υπάρχει ένας ολοκληρωμένος ελεγκτικός μηχανισμός. Άρα, για να είστε ασφαλείς μπορείτε, να επιλέγουμε τη βιολογική σόγια.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.