WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κοιλιοκάκη: Η ανακούφιση των συμπτωμάτων


27 Σεπτεμβρίου 2015

Η διατροφή είναι η κύρια θεραπεία για την κοιλιοκάκη, γιατί βοηθάει στη μείωση των συμπτωμάτων, όπως η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, το κοιλιακό άλγος, το φούσκωμα, η ναυτία και ο έμετος. Αν διαγνωστείτε με κοιλιοκάκη, τότε δεν πρέπει να καταναλώνετε γλουτένη, όμως σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η κατανάλωση της δεν έχει κανένα αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία ή στο βάρος σας. Η γλουτένη είναι μια ουσία που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι και στη βρώμη.

Μείωση των συμπτωμάτων με τη διατροφή

Το κοιλιακό άλγος και το φούσκωμα επηρεάζουν περίπου το 80 τοις εκατό των ατόμων με κοιλιοκάκη. Επίσης, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό, να αναφέρουν τέτοια συμπτώματα, σε σχέση με τους άντρες. Ωστόσο, μια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης επιλύει το κοιλιακό άλγος και το φούσκωμα σε μια συντριπτική πλειοψηφία έως και 97 με 100 τοις εκατό των ατόμων με κοιλιοκάκη. Επιπλέον, αυτή η νόσος μπορεί να επιβραδύνει την ταχύτητα με την οποία τα τρόφιμα πηγαίνουν από το στομάχι στο έντερο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσφορία, η οποία μπορεί να προκαλέσει ναυτία ή έμετο σε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Μια μελέτη έδειξε, ότι σε όσους είχαν κοιλιοκάκη, χρειάστηκαν οι διπλάσιες ώρες για να ταξιδέψουν τα τρόφιμα από το στόμα στο παχύ έντερο, σε σύγκριση με εκείνους που ήταν υγιείς. Όμως, μετά από μια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης η ταχύτητα διέλευσης της τροφής αυξήθηκε κατά 2½ ώρες, δηλαδή με ρυθμό παρόμοιο με εκείνους που δεν είχαν κοιλιοκάκη.

Άλλα δύο συμπτώματα τα οποία είναι κοινά σε άτομα με κοιλιοκάκη, είναι η διάρροια και η δυσκοιλιότητα. Δύο μελέτες έχουν δείξει, ότι περίπου 75 έως 80 τοις εκατό των ατόμων με τη νόσο παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα, όμως τα καλά νέα είναι, ότι βελτιώνονται μέσα σε λίγες μέρες με την υιοθέτηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη.

Τέλος, όσοι έχετε διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, καλό είναι να επισκεφτείτε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τη δίαιτα που πρέπει να ακολουθείτε, ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα και ταυτόχρονα να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.