WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Tips για να σταματήσετε το βραδινό τσιμπολόγημα


25 Σεπτεμβρίου 2015

Μετά το δείπνο και πριν πάτε για ύπνο, μπορεί να έχετε τη συνήθεια να τσιμπολογάτε κάτι. Αυτό συνήθως δεν συμβαίνει επειδή πεινάτε, αλλά λόγω άλλων παραγόντων, όπως η πλήξη και το άγχος. Όμως, αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση περιττών θερμίδων και στην αύξηση βάρους. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν, να κόψετε το τσιμπολόγημα και να κάνετε υγιεινές επιλογές.

Καταρχήν μην παραλείψετε το πρωινό και τα ενδιάμεσα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν τρώτε σωστά όλη την ημέρα, τότε θα νιώθετε χορτάτοι και ενδέχεται να μη τσιμπολογήσετε το βράδυ. Επίσης, μη ξεχνάτε να συμπεριλαμβάνετε στα γεύματα σας τόσο πρωτεΐνη όσο και φυτικές ίνες. Θα πρέπει να καταναλώνετε 2 φλιτζάνια λαχανικά και 2 φλιτζάνια φρούτα την ημέρα, ώστε να νιώθετε κορεσμό μέχρι και τις βραδινές ώρες.

Η έλλειψη ύπνου είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τα επίπεδα της όρεξης σας. Αυτό εξηγεί, γιατί ποθείτε περισσότερο φαγητό το βράδυ, ακόμα και αν έχετε δειπνήσει. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι, όσοι στερούνται τον ύπνο, τρώνε περισσότερο σε σχέση με εκείνους που ξεκουράζονται περισσότερες ώρες. Έτσι αν θέλετε να σταματήσετε το βραδινό τσιμπολόγημα, πρέπει να κοιμάστε οχτώ ώρες το βράδυ και να ξυπνάτε ξεκούραστοι.

Απενεργοποιήστε την οθόνη της τηλεόρασης, όταν τρώτε. Τρώγοντας μπροστά στη τηλεόραση ή στον υπολογιστή, αποσπάται η προσοχή σας και μειώνονται τα σήματα του κορεσμού που στέλνονται στον εγκέφαλο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρασύρεστε και να καταναλώνετε περισσότερο φαγητό, χωρίς στη πραγματικότητα να πεινάτε. Κλείστε λοιπόν τη τηλεόραση και απολαύστε το δείπνο σας και εάν μετά θέλετε να δείτε την αγαπημένη σας ταινία ή να σερφάρετε στο διαδίκτυο, μείνετε μακριά από τα ντουλάπια της κουζίνας.

Αν κάνετε όλα τα παραπάνω και ακόμα τσιμπολογάτε τις βραδινές ώρες, τότε ενδεχομένως τρώτε από ανία, στρες ή απλά από συνήθεια και όχι από πραγματική πείνα. Πριν λοιπόν, εισβάλετε στο ντουλάπι με τα πατατάκια, αναρωτηθείτε αν πεινάτε ή θέλετε να περάσετε την ώρα σας, τσιμπολογώντας. Αν ισχύει το δεύτερο, αλλά δεν μπορείτε να αντισταθείτε, τότε διαλέξτε να φάτε ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Δεν υπάρχει φυσικά λόγος να φάτε όλα τα μήλα, διότι με ένα φρούτο ο πόθος σας για φαγητό θα ικανοποιηθεί. Και αν η πλήξη συνεχίζει να σας ωθεί στο ψυγείο της κουζίνας, αντισταθείτε και βγείτε μια βόλτα, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική ή κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ώστε να απασχολήσετε το μυαλό σας με κάτι άλλο, εκτός από το φαγητό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.