WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε ενώ είστε κουρασμένοι


30 Σεπτεμβρίου 2015

a9a3250df57afcbec74a77998f2821e7καθετα.jpg

Μήπως στο τέλος της ημέρας έχετε μια εξάντληση; Ή δεν έχετε κουράγιο να κάνετε αυτά που θέλετε; Αν νιώθετε κουρασμένοι, δεν πρέπει απλά να το προσπεράσατε, γιατί το σώμα σας θέλει προσοχή. Παρακάτω θα δείτε μερικά πράγματα, που δεν πρέπει να κάνετε, όταν είστε εξαντλημένοι.

Μην κάνετε γυμναστική υψηλής έντασης. Όταν νιώθετε υποτονικοί, δεν υπάρχει λόγος να πάτε στο γυμναστήριο και να σηκώσετε βάρη. Αν αυτού επικεντρωθείτε στο ποδήλατο, ή στο ελλειπτικό, τα οποία είναι δύσκολο να σας προκαλέσουν κάποιο τραυματισμό. Γιατί όταν αισθάνεστε κουρασμένοι, είστε πιο επιρρεπείς στους τραυματισμούς, κυρίως στη πλάτη σας.

Αποφύγετε τη καφεΐνη, λίγες ώρες πριν κοιμηθείτε. Ο καφές μπορεί να σας φαίνεται σαν το καλύτερο ρόφημα, όταν νιώθετε κουρασμένοι. Όμως, να έχετε κατά νου, ότι πίνοντας καφέ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα σας να κοιμηθείτε το βράδυ. Και αυτό συμβαίνει γιατί η καφεΐνη διεγείρει τα νεύρα στον εγκέφαλο και σας κρατάει σε εγρήγορση.

Μη μαλώσετε με τον σύντροφο σας. Όταν είστε κουρασμένοι και πάρετε μέρος σε μια διαφωνία, μπορεί να κλιμακωθεί πολύ γρήγορα χωρίς λόγο. Η στέρηση ύπνου καθιστά πιο δύσκολο τον έλεγχο των συναισθημάτων. Επίσης, έχετε περισσότερες πιθανότητες να παρερμηνέψετε τις προθέσεις του συντρόφου σας, γιατί δεν μπορείτε να διαβάσετε με ακρίβεια τις εκφράσεις του προσώπου. Γενικά η κούραση θολώνει τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να μη σκέφτεστε τόσο καθαρά, όσο όταν είστε ξεκούραστοι.

Προσπαθήστε να μην υποπέσετε στην υπερκατανάλωση τροφής. Μελέτες έχουν δείξει, ότι η στέρηση ύπνου ωθεί τον εγκέφαλο να ποθεί λιπαρά και υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα. Όταν νιώθετε κουρασμένοι το σώμα θέλει να απελευθερώσει την ορμόνη ντοπαμίνη, που προκαλεί ικανοποίηση, ευχαρίστηση και ευφορία και αυτό πολλές φορές οδηγεί στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών. Όμως, πρέπει να αντισταθείτε στην αγαπημένη σας σοκολάτα και να προτιμήσετε ένα ισορροπημένο γεύμα με πρωτεΐνη, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.

Μην προσπαθήσετε να αξιολογήσετε πόσο κουρασμένοι είστε πραγματικά. Η στέρηση ύπνου είναι δύσκολο να εκτιμηθεί και μπορεί πολλές φορές να σας αποπλανήσει και να νομίζετε ότι δεν νιώθετε τόσο πολύ κούραση. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει να κάνετε μια δουλειά, ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε, και να την ολοκληρώσετε με αρκετά λάθη. Άρα, την επόμενη φορά μην προσπαθήσετε να μετρήσετε πόσο κουρασμένοι είστε, απλά δεχτείτε την κόπωση που νιώθετε και ξεκουραστείτε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.