WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε λιπαρά γιατί θεωρείται υγιές;


9 Οκτωβρίου 2015

a3863c376088151ec11439d98f0232aeκαθευα.jpg

Το ελαιόλαδο είναι ένα λίπος που λαμβάνεται από τον καρπό της Olea europaea (ελιά), ένα δέντρο που ευδοκιμεί στην περιοχή της Μεσογείου. Τα τελευταία 50 χρόνια το ελαιόλαδο έχει απασχολήσει αρκετά και γι αυτό έχουν υπάρξει χιλιάδες μελέτες, που εξετάζουν μέχρι σήμερα, τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Όμως, πολλοί μπορεί να αναρωτηθείτε, ότι αφού το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε λιπαρά, γιατί θεωρείτε υγιές;

Κι όμως, το λίπος που έχει, συνδέεται με ένα χαμηλό ποσοστό θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα και με πολλά οφέλη στην υγεία. Ο κύριος τύπος του λίπους του είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία στην πραγματικότητα θεωρούνται ένα υγιές διατροφικό λίπος. Για παράδειγμα έχει βρεθεί, ότι αυτά τα λίπη μειώνουν τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, βοηθάνε στη ρύθμιση της πήξης του αίματος και επίσης, συμβάλουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, που είναι βασικό εάν έχετε διαβήτη.

Επίσης, κάποιες μελέτες υποστηρίζουν, ότι το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες στο το Πανεπιστήμιο του Μπορντό και του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικών Ερευνών (INSERM) ανέφεραν ότι, όσοι ηλικιωμένοι άνθρωποι κατανάλωναν συχνά ελαιόλαδο στο μαγείρεμα, στις σαλάτες ή με ψωμί, εμφάνισαν 41% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, σε σύγκριση με εκείνους οι οποίοι δεν κατανάλωναν καθόλου ελαιόλαδο.

Επιπλέον, εικάζεται ότι ένα άλλο βασικό όφελος του ελαιολάδου είναι η ικανότητα του να καταπολεμάει τη φλεγμονή. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το ελαϊκό οξύ, το πιο σημαντικό λιπαρό οξύ, μπορεί να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη. Επίσης, κάποιες μελέτες εκτιμούν ότι οι ουσίες που βρίσκονται στο ελαιόλαδο μπορούν να μειώσουν την έκφραση των γονιδίων και των πρωτεϊνών, που διαμεσολαβούν στην εμφάνιση μιας φλεγμονής.

Εκτός όμως, από την σωματική υγεία, το ελαιόλαδο μπορεί να προσφέρει οφέλη και στη ψυχική υγεία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE, ισχυρίζεται ότι αυτό το λάδι ενδεχομένως, έχει μια προστατευτική δράση όσο αφορά την κατάθλιψη. Πιο συγκεκριμένα έρευνες έδειξαν, ότι όσοι κατανάλωναν πρόχειρο φαγητό, είχαν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Όπως λοιπόν, γίνεται αντιληπτό το ελαιόλαδο είναι ένα ισχυρό όπλο προς όφελος της υγείας μας. Και αφού ως Μεσογειακή χώρα παράγουμε ένα από τα καλύτερα του κόσμου, πρέπει όλοι να το εντάξουμε στην διατροφή μας. Και σίγουρα θα μείνετε έκπληκτοι από το γεγονός, ότι μπορείτε να κάνετε τα ανθυγιεινά τρόφιμα, πιο υγιεινά, απλά με την προσθήκη έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.