WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά: Ο σύμμαχός σου στο «γλυκό», χωρίς θερμίδες!


13 Οκτωβρίου 2015

b06788a554c199b0a688a24839dc02ce-1.jpg

Σε μία εποχή που ο υγιής και ενεργός τρόπος ζωής αποτελεί τη νέα παγκόσμια «τάση», δικαιολογημένα, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, αποδεικνύονται ως μια εναλλακτική λύση που προσφέρει, με ασφάλεια, γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες!

Γλυκές εναλλακτικές λύσεις...

Και επειδή η λογική της δίαιτας, δεν πρέπει να είναι η στέρηση και η απαγόρευση, αλλά η εύρεση λύσεων λαμβάνοντας υπόψη τις έννοιες του μέτρου και της ισορροπίας, οι τρόποι είναι δύο. Ο πρώτος είναι  να αποφασίσει κανείς ότι θα καταναλώνει σε μικρότερη ποσότητα, μικρότερη μερίδα δηλαδή, και λιγότερο συχνά κάποιο γλυκό τρόφιμο ή ρόφημα με ζάχαρη. Ο δεύτερος τρόπος ακούει στο όνομα των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, όπως η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, το κυκλαμικό οξύ, η σουκραλόζη και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια. Τα συστατικά αυτά έχουν πολλαπλάσια γλυκύτητα συγκριτικά με τη ζάχαρη (30-3.000 φορές γλυκύτερα) και όταν, λοιπόν, την υποκαθιστούν στα διάφορα τρόφιμα και ροφήματα αποδίδουν πρακτικά μηδενικές ή ελάχιστες θερμίδες, καλύπτοντας την επιθυμία μας για κάτι «γλυκό».

Γιατί να επιλέξω ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά;

Σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες στο χώρο της υγείας που αξιολόγησαν πρόσφατα την αποτελεσματικότητά τους, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης και στην απώλεια βάρους, όταν χρησιμοποιούνται ως μέρος ενός ισορροπημένου προγράμματος απώλειας βάρους, δεν αυξάνουν την όρεξη και δεν επιδρούν αρνητικά στο αίσθημα κορεσμού, και φυσικά δεν αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν σε μία ομόφωνη απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Bulletin, εξετάζοντας το σύνολο της επιστημονικής βιβλιογραφίας σχετικά με τα οφέλη των γλυκαντικών.

Επιπλέον, μεγάλη κλινική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περσινό χρόνο έδειξε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα δίαιτας για απώλεια βάρους ενσωματώνοντας στο πρόγραμμα ροφήματα και αναψυκτικά light, κατάφεραν να χάσουν περισσότερο βάρος, πιθανόν γιατί η γευστική ποικιλία, χωρίς επιπλέον θερμίδες, έκανε τη δίαιτα πιο απολαυστική και ευχάριστη.

Τέλος, μια πολύ πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύεται αυτό το μήνα στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Obesity, επιβεβαιώνει επίσης ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά βοηθούν στο να μειωθούν οι συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνουμε ημερησίως και επομένως μπορούν να συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους μας.

Πηγές:

  1. Gibson S., Drewnowski A., Hill J, Raben A.B., Tuorila H., Widström E. Consensus statement on benefits of low-calorie sweeteners. Nutrition Bulletin published on behalf of British Nutrition Foundation. 2014
  2. 2. Peters et al. The Effects of Water and Non-Nutritive Sweetened Beverages on Weight Loss During a 12-week Weight Loss Treatment Program. Obesity 2014; 22: 1415-1421
  3. Rogers et al. Does low-energy sweetener consumption affect energy intake and body weight? A systematic review, including meta-analyses, of the evidence from human and animal studies. Int Journal of Obesity 2015 (http://www.nature.com/ijo/journal/vaop/naam/pdf/ijo2015177a.pdf)

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.