WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορούν τα κρεμμύδια να μειώσουν τη χοληστερίνη;


7 Νοεμβρίου 2015

d82afed5f3d34028f9be8ba2960ba8d2καθετα.jpg

Τα κρεμμύδια είναι γνωστά για τα μαγειρικά τους οφέλη, αλλά μήπως μπορούν να ωφελήσουν και την υγεία σας; Κι όμως η απάντηση βρίσκεται σε μια έρευνα που υποστηρίζει ότι αν καταναλώνετε κρεμμύδια μπορεί να βελτιωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Αυτά τα λαχανικά έχουν έντονη γεύση και υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, στις οποίες ανήκουν τα φλαβονοειδή. Μια μελέτη έδειξε ότι τα φλαβονοειδή στα κρεμμύδια μπορούν να μειώσουν την LDL χοληστερόλη (κακή χοληστερόλη) και να προστατέψουν τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, μια άλλη μελέτη που έγινε σε ποντίκια, εξέτασε την επίδραση του εκχυλίσματος του κρεμμυδιού στη χοληστερόλη τους, όπου οι ερευνητές διαπίστωσαν μια σημαντική μείωση, αν και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων παρέμειναν αμετάβλητα.

Τα κόκκινα κρεμμύδια μπορούν επίσης, να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Και αυτό φάνηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Food and Function, όπου οι επιστήμονες συμπλήρωσαν στη διατροφή των ποντικιών σκόνη από κόκκινο κρεμμύδι και παρατήρησαν χαμηλότερα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, ενώ τα επίπεδα της HDL – καλής χοληστερόλης- παρέμειναν τα ίδια.

Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι αν όντως τα εκχύλισματα κρεμμυδιού βοηθάνε στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, γι αυτό πρέπει να γίνουν περεταίρω έρευνες. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν περιορισμένες μελέτες σε ανθρώπους. Τέλος, το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας έχει γίνει σε ωμά κρεμμύδια ή στα εκχυλίσματα τους, ενώ είναι σαφές πως τα θρεπτικά συστατικά επηρεάζονται κατά το μαγείρεμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.