WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμβουλές για να αποτρέψετε την ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση τροφής


23 Νοεμβρίου 2015

Η ευκαιριακή άμετρη διατροφική διαταραχή είναι μια ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας, χωρίς όμως τα συγκεκριμένα άτομα να ελέγχουν το βάρος τους. Επίσης, όσοι έχουν ευκαιριακή άμετρη διατροφική διαταραχή νιώθουν την ανάγκη να φάνε ό,τι βρουν μπροστά τους, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για μια περίοδο 3 μηνών ή και περισσότερο. Μετά όμως, από την υπερκατανάλωση νιώθουν ενοχές, ντροπή, θλίψη με αποτέλεσμα πολλές φορές να μη βγαίνουν από το σπίτι. Εάν και εσείς ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, παρακάτω θα διαβάσετε μερικές τεχνικές για να μπορείτε να ελέγχετε την ευκαιριακή άμετρη διατροφή.

Κάθε φορά που σας έρχεται επιθυμία να φάτε ό,τι βρείτε μπροστά σας, να αναρωτιέστε αν πεινάτε πραγματικά ή είστε θυμωμένοι, νιώθετε μόνοι σας ή είστε κουρασμένοι. Αν απλώς πεινάτε τότε φάτε κάτι, αλλά αν όχι, τότε εργαστείτε με τον εαυτό σας ώστε να εντοπίσετε τι πραγματικά τι συμβαίνει και να το αντιμετωπίσετε.

Πιείτε ένα ποτήρι νερό. Μερικές φορές το σώμα νομίζει ότι πεινάει, ενώ στη πραγματικότητα είναι αφυδατωμένο. Όταν νιώσετε ότι πεινάτε πάρα πολύ, πιείτε πρώτα ένα μεγάλο ποτήρι νερό και περιμένετε για να δείτε αν σας έχει περάσει το αίσθημα της πείνας. Αν θέλετε να γίνετε περισσότερο δημιουργικοί βάλτε σε ένα ποτήρι νερό μέντα ή βασιλικό και μια φέτα λεμόνι.

Καθαρίστε τα ντουλάπια της κουζίνας. Όταν έχετε στο σπίτι ανθυγιεινά φαγητά, τότε τα περιστατικά υπερφαγίας συμβαίνουν πιο συχνά. Γεμίστε τα ντουλάπια της κουζίνας με υγιεινά σνακ, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά.

Σταματήστε να εστιάζετε συνέχεια στο φαγητό και ποιες τροφές πρέπει να περιορίσετε. Για παράδειγμα, θέλετε να τρώτε κάθε μέρα παγωτό, αλλά γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να το καταναλώνετε καθημερινά. Αντί να σκεφτείτε ότι είναι δεν θα τρώτε παγωτό, επιλέξετε να επικεντρωθείτε στις τροφές που είναι καλό να καταναλώνετε και προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ευρεία ποικιλία τροφίμων στα γεύματα σας.

Μην προσπαθείτε να είστε τέλειοι. Δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα τέλεια, γιατί απλά δεν είναι εφικτό. Και όταν το κατανοήστε, τότε θα χαλαρώσετε, δεν θα βλέπετε τα πάντα ότι είναι ή μαύρο ή άσπρο και υπάρχει πιθανότητα να σας φύγουν οι εμμονές. Αν βρείτε την ισορροπία στη ζωή σας, τότε θα είστε και πιο ευτυχισμένοι. Γιατί όπως υποστήριζε και ο Βολταίρος, η τελειότητα συχνά δεν οδηγεί σε καμία πρόοδο.

Οι εδικοί δεν είναι σίγουροι τι ακριβώς προκαλεί την άμετρη διατροφική διαταραχή. Πιθανότατα πυροδοτείτε από τον συνδυασμό διάφορων παραγόντων, όπως είναι τα γονίδια, η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου και το περιβάλλον. Επίσης, η δίαιτα μπορεί να οδηγήσει στη διαταραχή, αλλά δεν ξέρουμε, αν αυτή από μόνο της μπορεί να τη προκαλέσει. Αν πιστεύετε ότι παρουσιάζετε αυτή τη διαταραχή, το πρώτο βήμα είναι να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία υγείας, που θα σας θέσει τις κατάλληλες ερωτήσεις και θα σας προτείνει μια θεραπεία, εφόσον τη χρειάζεστε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.