WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καθημερινές συνήθειες που είναι το ίδιο επικίνδυνες με το κάπνισμα


27 Νοεμβρίου 2015

image14καθε.jpg

Δεν καπνίζετε, άρα μπορείτε να ζήσετε μια μακροχρόνια και υγιεινή ζωή, σωστά; Όχι μην βιάζεστε, γιατί υπάρχουν συνήθειες που είναι τόσο κακές όσο και το κάπνισμα. Οι παρακάτω ανθυγιεινές συνήθειες μπορούν είναι το ίδιο επικίνδυνες με τον καπνό του τσιγάρου. Ευτυχώς όμως, μπορείτε να τις αλλάξετε και έτσι να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.

Αν κάθεστε πολλές είναι επικίνδυνο για την υγεία σας. Μπορεί να ασκείστε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όμως αν κάθεστε για παρατεταμένες περιόδους σε ένα γραφείο ή στο σπίτι, μπορεί να αυξήσετε τα προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με το CancerControl Alberta στον Καναδά, η αδράνεια συνδέεται με πολλές περιπτώσεις καρκίνου οι οποίες είναι ίδιες με αυτές που προκαλεί το κάπνισμα, όπως είναι ο καρκίνος στον μαστό, στο παχύ έντερο, στον προστάτη, στον πνεύμονα. Η λύση είναι να κάνετε συχνά διαλείμματα κατά την εργασία και να μην κάθεστε όλη μέρα στην ίδια θέση.

Η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων μπορεί να προκαλέσει διάφορα νοσήματα. Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism βρέθηκε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μια διατροφή υψηλή σε κορεσμένα, είχαν τέσσερις φορές πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο από ό,τι τα άτομα που ακολουθούσαν μια διατροφή που ήταν χαμηλή σε κακά λιπαρά οξέα. Αυτός ο κίνδυνος είναι στο ίδιο ποσοστό με όσους καπνίζουν. Βέβαια πρέπει να γίνουν περεταίρω μελέτες.

Μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης εκτιμάει ότι το τεχνητό μαύρισμα προκαλεί περίπου 420.000 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Ενώ το κάπνισμα προκαλεί 226.000 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα. Αφήστε λοιπόν το σολάριουμ και αγαπήστε τη λευκή σας επιδερμίδα και αν θέλετε μια φυσική λάμψη, μπορείτε να εντάξετε τροφές που είναι πλούσιες σε καροτενοειδή, τα οποία ενισχύουν τον τόνο του δέρματος σας.

Η χρόνια στέρηση ύπνου προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, παχυσαρκία, και μια σειρά από άλλα προβλήματα υγείας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι δεν κοιμούνται 6 με 7 ώρες, είχαν τα ίδια ποσοστά θνησιμότητας με εκείνα που παρατηρήθηκαν στους καπνιστές. Αν νιώθετε ότι δεν κοιμάστε καλά το βράδυ, μιλήστε με έναν επαγγελματία υγεία, μήπως πάσχετε από μια κατάσταση όπως η άπνοια ύπνου, που δυσκολεύει τον ύπνο σας.

Μαγειρεύοντας σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως στο μπάρμπεκιου. Μπορεί να μην είστε καπνιστές, όμως εάν μαγειρεύετε σε υψηλές θερμοκρασίες είναι το ίδιο επικίνδυνο με το κάπνισμα. Διότι σύμφωνα με το USDA, πρόσφατες μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ του καρκίνου και των απανθρακωμένων τροφίμων (κρέας, ψάρια). Η απανθράκωση συνήθως είναι το αποτέλεσμα της υψηλής θερμοκρασίας μαγειρέματος, που συμβαίνει με το ψήσιμο στη σχάρα ή στο φούρνο και στο τηγάνισμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών, όπως είναι οι ετεροκυκλικές αμίνες και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες ή HCAs. Αυτές οι ενώσεις βρίσκονται και στον καπνό του τσιγάρου. Για να μετριάσετε τον κίνδυνο καλό είναι να συνοδεύετε τα ψητά με βιταμίνη C, στύβοντας για παράδειγμα λεμόνι ή φυσικό χυμό πορτοκάλι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.