WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφικά λάθη μετά την εμμηνόπαυση


26 Νοεμβρίου 2015

large.jpg

Η εμμηνόπαυση και η αύξηση βάρους τείνουν να πηγαίνουν χέρι χέρι, λόγω κάποιων παραγόντων όπως είναι η μείωση των οιστρογόνων, ο αργός μεταβολικός ρυθμός, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης. Αλλά, η ανατροπή της κλίμακας της ζυγαριάς δεν είναι τόσο δύσκολη όσο νομίζετε. Ο στόχος σας πρέπει να είναι μικρές αλλαγές που θα μπορείτε να τις διατηρήσετε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Πολλές όμως, μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κάνουν κάποια διατροφικά λάθη, που δυσκολεύουν την προσπάθεια τους να διατηρήσουν ή να χάσουν τα κιλά. Δείτε μερικά από αυτά, ώστε να τα διορθώσετε.

Αποφεύγετε οποιαδήποτε μορφή ζάχαρης. Μπορεί η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης να είναι ένα βασικό στοιχείο για την απώλεια ή τη συντήρηση βάρους, αλλά η εξάλειψη της από τη διατροφή δεν είναι λύση. Γιατί αν απαρνηθείτε ξαφνικά τη ζάχαρη, μπορεί στην αρχή να χάσετε κιλά, όμως ενδέχεται αυτή η απώλεια να είναι παροδική και να υποπέσετε γρήγορα στο φαινόμενο της υπερφαγίας. Τα εξευγενισμένα σάκχαρα, όπως μπισκότα, κέικ, σοκολάτες είναι καλό να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και να τρώτε τα φρούτα ως κύρια πηγή γλυκύτητας.

Δεν τρώτε καθόλου λιπαρά. Μπορεί τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά οξέα να είναι επικίνδυνα, όμως δεν είναι όλα τα λιπαρά βλαβερά για την υγεία. Αντ αυτού η κατανάλωση υγιών λιπών είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων, που οι μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω της μείωσης των οιστρογόνων. Αντί λοιπόν, να προσπαθείτε να στεγνώσετε τη διατροφή σας από όλα τα λιπαρά, μπορείτε να καταναλώνετε τροφές που περιέχουν μοναακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Τρώτε το ίδιο με πριν την εμμηνόπαυση. Οι ορμονικές αλλαγές και η μείωση του μεταβολισμού κατά την εμμηνόπαυση, είναι μερικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεστε λιγότερες θερμίδες από αυτές που παίρνατε στη δεκαετία 30 ή 40. Για να πετύχετε μια σωστή απώλεια κιλών επισκεφτείτε έναν διατροφολόγο, ώστε να σας βγάλει πόσες θερμίδες χρειάζεστε καθημερινά. Επίσης, τη συγκεκριμένη περίοδο είναι απαραίτητη η άσκηση, γιατί μειώνεται η μυϊκή μάζα και αυξάνεται ο λιπώδης ιστός.

Το παρακάνετε με το ασβέστιο. Είναι γνωστό ότι μετά την εμμηνόπαυση μειώνεται η οστική πυκνότητα και μπορεί να χρειάζεστε παραπάνω ασβέστιο. Όμως, αν ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, ενδεχομένως να μην έχετε ανάγκη από συμπληρώματα ασβεστίου. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, ώστε να μετρήσετε την οστική πυκνότητα και να δείτε τις ανάγκες σας. Γιατί η υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου ενέχει κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων πέτρες στους νεφρούς, δυσκοιλιότητα κ.α. Για να προστατέψετε τα οστά σας καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, όπως σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, αμύγδαλα, μικρά ψάρια με το κόκαλο.

Τρώγοντας τα συναισθήματά σας. Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση μπορεί να είναι έντονη συναισθηματικά και πολλές γυναίκες προσπαθούν να ξεπεράσουν αυτή τη ταραχώδη περίοδο, τρώγοντας. Αυτή η συνήθεια οδηγεί σε αύξηση σωματικού βάρους και σε ενοχές. Το πρώτο πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα με άλλους τρόπους, εκτός του φαγητού. Γιατί αν κάθε φορά που νιώθετε στρεσαρισμένες υποκύπτετε στην κατανάλωση γλυκών ή αλμυρών, δεν λύνετε το πρόβλημα, απλά το διαιωνίζετε. Επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, μιλήστε με φίλους ή κάνετε διαλογισμό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.