Σχεδόν όλοι ξοδεύουμε ένα σωρό χρήματα για κρέμες αντιγήρανσης ή για να καλύψουμε τις άσπρες τρίχες. Όμως, μέσω της διατροφής μπορείτε να δείχνετε νέες και λαμπερές. Δείτε ποια θρεπτικά συστατικά πρέπει να παίρνετε ανεξάρτητα από την ηλικία, για να καταπολεμήσετε τη γήρανση.
Οι βιταμίνες Α, C, και D λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και καταπολεμάνε τις ελεύθερες ρίζες, προάγοντας την υγεία του δέρματος και άλλων οργάνων. Η βιταμίνη Α συμβάλει στη καλή λειτουργία των ματιών, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και επίσης εμπλέκεται στην υγεία του δέρματος. Είναι μια βιταμίνη κατά της γήρανσης και της ακμής. Θα τη βρείτε στο συκώτι, στο ασπράδι των αυγών, στα καρότα και στο σπανάκι. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και διατήρηση του κολλαγόνου, προλαμβάνει τη γήρανση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορείτε να πάρετε αυτή τη βιταμίνη από τα εσπεριδοειδή, τις φράουλες, το ακτινίδιο. H βιταμίνη D είναι σημαντική για τον οργανισμό, γιατί συμβάλει στη πρόληψη των ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη της επηρεάζει την υγεία των ηλικιωμένων. Μπορείτε να πάρετε βιταμίνη D σε εμπλουτισμένα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά προωθούν την υγεία γιατί μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και της φλεγμονής. Επίσης, όσο αυξάνετε την πρόσληψη των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων το δέρμα δείχνει πιο λαμπερό και νέο και ενισχύεται η λειτουργία του εγκεφάλου. Μπορείτε να πάρετε αυτά τα λιπαρά καταναλώνοντας ψάρια, αλλά θα τα βρείτε και στα καρύδια, στους σπόρους λιναριού, στα φυτικά έλαια και στα εμπλουτισμένα αυγά.
Πολυφαινόλες. Ακριβώς όπως και οι βιταμίνες Α, C και D, οι πολυφαινόλες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στο πράσινο τσάι, καθώς και στα σταφύλια, στα φασόλια και στο κακάο. Οι πολυφαινόλες καταπολεμάνε τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν το οξειδωτικό στρες, ένας βασικός παράγοντας της γήρανσης.
Μαγνήσιο. Αυτό το ορυκτό διαδραματίζει καίριο ρόλο σε περισσότερες από 300 ζωτικές διαδικασίες του σώματος. Είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της καρδιάς, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, την πρωτεινοσύνθεση και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Ουσιαστικά το μαγνήσιο συμβάλει σε πολλές λειτουργίες του σώματος, καθώς μεγαλώνουμε και προωθεί τη νεανικότητα. Δοκιμάστε να προσθέσετε στη διατροφή σας περισσότερα σκούρα πράσινα φυλλώδη, ξηρούς καρπούς, τα φασόλια, ψάρι και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Η ρεσβερατρόλη. Οι λάτρεις του κρασιού χάρηκαν όταν οι έρευνες διαπίστωσαν τα αντιγηραντικά οφέλη της ρεσβερατρόλης, ενός αντιοξειδωτικού που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί. Επίσης η ρεσβερατρόλη προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις με τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και έχει συνδεθεί με τη μακροζωία.
CoQ10. Αυτό το ένζυμο παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή ενέργειας για τα κύτταρα μας. Το σώμα χρησιμοποιεί το συνένζυμο Q10 (CoQ10) για να κάνει ένα μόριο που ονομάζεται τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP), η οποία τροφοδοτεί με ενέργεια τα κύτταρα. Καθώς γερνάμε, ο οργανισμός παράγει λιγότερο συνένζυμο Q10 και το αποτέλεσμα είναι ότι τα κύτταρά μας δεν λειτουργούν, όπως όταν ήμασταν νεότεροι. Αυτό το συνένζυμο μπορείτε να το πάρετε από το βοδινό κρέας, τις σαρδέλες, το ήπαρ. Οι χορτοφάγοι μπορούν να το πάρουν σε μικρότερες ποσότητες από το σπανάκι, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.