WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σούσι: Είναι τόσο υγιεινό όσο νομίζετε;


22 Ιανουαρίου 2016

Είναι αλήθεια ότι η Ιαπωνική κουζίνα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς του κόσμου και πολλές φορές έχει χαρακτηριστεί πολύ υγιεινή. Στο δυτικό κόσμο το σούσι έχει γίνει πλέον πολύ αγαπημένο έδεσμα, αλλά για να γίνει δεκτό στον ουρανίσκο μας έχει υποστεί και κάποιες τροποποιήσεις, με αποτέλεσμα να μη είναι τόσο υγιεινό, όσο νομίζουμε.

Αν λοιπόν πιστεύετε ότι θα φάτε σούσι και θα επιταχύνετε τις προσπάθειες σας απώλειας βάρους, ξανασκεφτείτε το. Ένα ρολό μπορεί να περιέχει μέχρι και 300 θερμίδες και φυσικά δεν θα φάτε μόνο ένα. Άρα μπορεί να πάρετε στο σύνολο 1500 θερμίδες, τρώγοντας μόνο μερικά κομμάτια. Προφανώς δεν είναι και τόσο χαμηλό σε θερμίδες, όπως το περιμένατε.

Αποτελεί μια κοινή παρερμηνεία ότι το σούσι είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Οι περισσότεροι μπορεί να πιστεύετε ότι θα πάρετε αρκετή πρωτείνη καταναλώνοντας δύο ή περισσότερες μερίδες μέσα στην ημέρα. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πολύ λίγη πρωτεΐνη στο σούσι. Σύμφωνα με τις διατροφικές συστάσεις από το American Nutrition Association, συστήνεται να τρώτε δυο μερίδες ψάρι την εβδομάδα. Όμως, για να το πετύχετε αυτό τρώγοντας σούσι, θα πρέπει να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες.

Το σούσι μπορεί να περιέχει ίχνη υδραργύρου. Τα ψάρια που φτιάχνετε το σούσι, μπορεί να περιέχουν υδράργυρο, ο οποίος επηρεάζει αρνητικά το νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα.  Ο τόνος είναι το πιο κοινό ψάρι με την υψηλότερη συγκέντρωση υδραργύρου.

Όσοι έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, δεν πρέπει να καταναλώνετε πολύ συχνά σούσι, γιατί είναι πλούσιο σε νάτριο. Ένα πακέτο συνήθως περιέχει τέσσερα με έξι γραμμάρια αλάτι. Επίσης, το ρύζι είναι μαγειρεμένο με αλάτι και το ίδιο ισχύει για τα λαχανικά που βρίσκονται στο πιάτο. Και τέλος εάν έχετε σκοπό να βουτήξετε το ρολό σε σάλτσα σόγιας, να θυμάστε ότι μια κουταλιά της σούπας περιέχει 1.006 χιλιοστόγραμμα νατρίου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.