WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να τρώμε και τι να αποφεύγουμε στη διάρροια


2 Σεπτεμβρίου 2016

kmfmff-1.png

Η διάρροια συνήθως όταν συμβαίνει δεν είναι ανησυχητική, αλλά σίγουρα είναι ενοχλητική. Και επειδή σε όλους έχει συμβεί κάποια στιγμή στη ζωή μας και μπορεί να μας ξανασυμβεί, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι πρέπει να τρώμε και τι να αποφεύγουμε. Γιατί το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να επιδεινώσουμε το γαστρεντερικό μας σύστημα.

Δείτε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε διάρροια:

  • Γαλακτοκομικά. Ακόμα και αν δεν πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη, καλό είναι στη συγκεκριμένη περίοδο να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Και αυτό γιατί η διάρροια μπορεί να προκαλέσει μείωση της ποσότητας του ενζύμου λακτάση, που είναι απαραίτητη προκειμένου ο οργανισμός να αφομοιώσει τη λακτόζη, που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά. Εάν καταναλώσετε τη συγκεκριμένη περίοδο τροφές που περιέχουν λακτάση, μπορεί να παρουσιάσετε δυσάρεστα συμπτώματα, όπως αέρια, φούσκωμα, ναυτία και φυσικά να επιδεινωθεί η διάρροια.
  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, γιατί επιταχύνουν τις εντερικές συσπάσεις. Τα τηγανιτά, τα λιπαρά κρέατα και τα φαγητά με πολλές σάλτσες επιδεινώνουν τα δυσάρεστα συμπτώματα, γι αυτό και πρέπει να αποφεύγονται.
  • Τα εσπεριδοειδή και γενικά οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, διότι μπορούν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές. Όταν σταματήσουν τα συμπτώματα, εντάξτε σταδιακά τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας.
  • Τα καυτερά τρόφιμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καψαικίνη, μια ουσία που βρίσκεται στις πιπεριές, μπορεί να προκαλέσει καούρες.
  • Όσες τροφές προκαλούν φούσκωμα, όπως τα φασόλια, το καλαμπόκι, και αυτό γιατί περιέχουν άπεπτα σάκχαρα που προκαλούν αέρια και κράμπες.
  • Οι τεχνητές γλυκαντικές ύλες γιατί συμβάλουν στο φούσκωμα και έχουν καθαρτική δράση. Έτσι είναι καλύτερα να αποφεύγονται μέχρι να νιώσετε καλύτερα.
  • Το αλκοόλ και η καφεΐνη δεν προκαλούν διάρροια, αλλά μπορεί να επιδεινωνόσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα, γι αυτό δεν πρέπει να καταναλώνονται μέχρι το γαστρεντερικό σύστημα να επανέλθει.

Τι να τρώτε όταν έχετε διάρροια:

  • Μπανάνες. Αυτό το φρούτο είναι εύπεπτο γι αυτό και είναι μια καλή επιλογή, όταν έχετε μια πεπτική διαταραχή. Επίσης, τα υψηλά επίπεδα καλίου που περιέχονται στις μπανάνες βοηθάνε στην αποκατάσταση των ηλεκτρολυτών, που μπορεί να χαθούν μετά από μια σοβαρή διάρροια. Επιπλέον οι μπανάνες περιέχουν ινουλίνη, ένα πρεβιοτικό, που προάγει την ανάπτυξη των ευεργετικών βακτηρίων (προβιοτικά) στο πεπτικό σύστημα.
  • Λευκό ρύζι και πουρέ πατάτας. Αυτές οι τροφές λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας τους σε ίνες, είναι εύπεπτες και μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των συμπτωμάτων της διάρροιας.
  • Γιαούρτι. Ενώ γενικά συνίσταται να μην καταναλώνετε γαλακτοκομικά κατά διάρκεια οξείων επεισοδίων διάρροιας, το γιαούρτι αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Και κυρίως αυτό που είναι εμπλουτισμένο με προβιοτικά, διότι συμβάλει στη ισορροπία των βακτηρίων του πεπτικού.
  • Κοτόπουλο στον ατμό. Αυτό το φαγητό δίνεται κατά κόρον στη διάρροια, γιατί είναι ένας ασφαλής τρόπος για να πάρετε κάποια θρεπτικά συστατικά, χωρίς να επιδεινωθούν τα δυσάρεστα συμπτώματα.
  • Βατόμουρα. Η θετική επίδραση που έχουν τα βατόμουρα στη διάρροια, φαίνεται να οφείλεται στις τανίνες, οι οποίες μειώνουν τη φλεγμονή και την έκκριση υγρών και βλέννας. Επίσης, τα βατόμουρα περιέχουν κάποιες ουσίες που ονομάζονται ανθοκυανοσίδες και έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες.
  • Τσάι μέντας. Είναι ποτό, δεν είναι φαγητό, αλλά είναι πολύ χαλαρωτικό. Το τσάι μέντας έχει μια κατευναστική επίδραση στο γαστρεντερικό σύστημα και ηρεμεί τους μύες κατά μήκος του εντερικού σωλήνα, μειώνοντας έτσι τους σπασμούς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.