WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και αύξηση βάρους


28 Ιανουαρίου 2016

Όλες οι γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή τους θα αντιμετωπίσουν την αύξηση βάρους. Αλλά για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), η απώλεια βάρους μπορεί να γίνει μια διαρκής πάλη. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η πιο κοινή ορμονική διαταραχή στην αναπαραγωγική ηλικία και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας. Οι γυναίκες που έχουν PCOS παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα των ανδρικών ορμονών και είναι επίσης λιγότερο ευαίσθητες στην ινσουλίνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο και άπνοια ύπνου. Αν λοιπόν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να σας βοηθήσουν ώστε να χάσετε κιλά και να μειώσετε τα συμπτώματα της ασθένειας.

Το PCOS καθιστά πιο δύσκολο για το σώμα να χρησιμοποιήσει την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία συμβάλει στη μετατροπή των σακχάρων σε ενέργεια. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης αυξάνουν την παραγωγή των αρσενικών ορμονών, που ονομάζονται ανδρογόνα. Τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων οδηγούν σε ακμή, αύξηση της τριχοφυΐας, άστατο κύκλο και σε αύξηση του βάρους.

Τι μπορείτε να κάνετε για να χάσετε βάρος, αν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Η αύξηση βάρους είναι ένα από τα κυριότερα συμπτώματα του συνδρόμου και μπορεί στην αρχή να γίνεται με αργούς ρυθμούς, όμως πολλές φορές συνεχίζεται ραγδαία. Τα επιπλέον κιλά εντοπίζονται στην κοιλία, ενώ η αύξηση της ινσουλίνης καθιστά πιο εύκολη την εναπόθεση λίπους και πιο δύσκολη την καύση του. Η μείωση του βάρους συνίσταται κυρίως όταν εντοπίζεται πρόβλημα γονιμότητας, δεδομένου ότι έρευνες έχουν δείξει ότι έστω και μια μικρή απώλεια κιλών μπορεί να φέρει θετικό αποτέλεσμα. Επίσης, η μείωση των κιλών μπορεί να φτιάξει τον κύκλο, να μειώσει την ακμή και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για διαβήτη, για καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη πάθηση. Αν λοιπόν, έχετε PCOS και θέλετε να χάσετε βάρος, πρέπει πρώτα να επισκεφτείτε το γιατρό σας, ώστε να σας συνταγογραφήσει τα κατάλληλα φάρμακα και έπειτα να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο.

Σε γενικές γραμμές αν υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής θα μπορέσετε να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο. Δείτε παρακάτω μερικές κατευθυντήριες γραμμές.

  • Να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως. Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ώστε να κρατάτε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας σταθερά.
  • Να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, παρά δυο μεγάλα. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης και θα καταναλώνετε μικρότερη ποσότητα φαγητού στο κυρίως γεύμα.
  • Περιορίστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων, όπως βούτυρο, κρέμα γάλακτος, λιπαρά κρέατα.
  • Αυξήστε την κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων σε 1-2 φορές την εβδομάδα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι περιορίζουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την ινσουλινοαντίσταση.
  • Μην ξεχνάτε να ασκείστε για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα ή τουλάχιστον 3 με 4 φορές την εβδομάδα.
  • Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να παρακολουθείτε τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση.
  • Εάν καπνίζετε, τότε καλό είναι να προσπαθήσετε να το κόψετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.