WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσες θερμίδες κρύβουν τα πιάτα της Καθαράς Δευτέρας;


14 Μαρτίου 2016

409b8bdddf0f27e07a34a1f545325f7aκαθετα.jpg

Η Καθαρά Δευτέρα είναι εδώ και το έθιμο απαιτεί να πετάξουμε χαρταετό και να φάμε ταραμά, θαλασσινά, χαλβά και άλλες νηστίσιμες λιχουδιές. Όλοι όμως αυτοί οι μεζέδες είναι μεν νόστιμοι, αλλά μπορούν να εκτινάξουν τα νούμερα της ζυγαριάς στα ύψη! Το τραπέζι της Καθαρά Δευτέρας μπορεί να είναι νηστίσιμο αλλά δεν είναι διαίτης.

Λαγάνα

Η λαγάνα είναι ένα από τα κυρίαρχα φαγητά της Καθαράς Δευτέρας και επίσης είναι το πιο ακίνδυνο, όσο αφορά τις θερμίδες. Η σύσταση της είναι ίδια με αυτή του κανονικού ψωμιού, απλά διαφέρει ο τρόπος ζύμωσης και το επιπλέον σουσάμι. Έχει λοιπόν τις ίδιες θερμίδες με το κλασσικό ψωμί, δηλαδή τα 30 γραμμάρια αποδίδουν περίπου 80 θερμίδες.

Ταραμοσαλάτα

Ένα από τα αγαπημένα πιάτα της Καθαράς Δευτέρας είναι η ταραμοσαλάτα. Όμως, πρέπει να είστε προσεκτικοί στην ποσότητα που καταναλώνετε, γιατί είναι πλούσια σε αλάτι. Άρα όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση καλό είναι να την αποφεύγουν. Επίσης, 1 κουταλιά της σούπας ταραμοσαλάτα έχει περίπου 120 θερμίδες! Όμως, αυτό το πιάτο έχει και τα θετικά του στοιχεία, γιατί είναι πλούσιο σε κάλιο και σε φωσφόρο, βοηθώντας τη καλή λειτουργία της καρδιάς. Απολαύστε τη ταραμοσαλάτα με μέτρο.

Θαλασσινά

Τα θαλασσινά αποτελούν μια υγιεινή επιλογή, καθώς είναι πλούσια σε φωσφόρο, ω-3 λιπαρά οξέα, σίδηρο και μαγνήσιο, αλλά πρέπει να τα καταναλώσετε ψητά και όχι τηγανητά. Για όσους ακολουθούν μια δίαιτα πρέπει να γνωρίζουν ότι μια μερίδα δεν ξεπερνά τις 200 θερμίδες. Προσοχή στα τηγανιτά καλαμαράκια, δεδομένου ότι τα 100 γραμμάρια σας χαρίζουν 400 θερμίδες.

Τουρσί

Το τουρσί είναι λαχανικά συντηρημένα σε αλάτι και ξύδι. Είναι μια καλή επιλογή, γιατί δεν παρέχει πολλές θερμίδες και λιπαρά, όμως πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν υπέρταση. Εάν το τραπέζι διαθέτει φρέσκια σαλάτα, καλύτερα να επιλέξετε ένα μπολ σαλάτα, παρά το τουρσί.

Χαλβάς

Ο χαλβάς είναι ο βασιλιάς της Καθαράς Δευτέρας! Εκτός ότι είναι πολύ γευστικός, παρέχει και πολλά οφέλη για την υγεία. Και αυτό γιατί αποτελείται από ταχίνι, με αποτέλεσμα να είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Ε, ασβέστιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά. Επίσης, το υψηλό περιεχόμενο του χαλβά σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθά στην πρόληψη της υψηλής χοληστερόλης στο αίμα, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Από την άλλη φυσικά δεν πρέπει να το παρακάνετε, γιατί αυτό το επιδόρπιο αποδίδει περίπου 500 θερμίδες τα 100 γραμμάρια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.