WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νιώθουμε στα αλήθεια πόνο όταν πονούν οι άλλοι;


4 Απριλίου 2016

Οι περισσότεροι από εμάς όταν βλέπουμε κάποιον να χτυπάει, χαμηλώνουμε το βλέμμα και κάνουμε μορφασμούς σαν να πονάμε οι ίδιοι. Αλλά νιώθουμε πραγματικά πόνο; Οι ερευνητές από το Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences και από άλλα ιδρύματα έκαναν μια έρευνα για μια θεωρία που περιγράφει τον πόνο ως μια πολυεπίπεδη αίσθηση. Αποκάλυψαν με απλά λόγια ότι τη στιγμή που βλέπουμε κάποιον να πονάει, ενεργοποιούνται κάποιες δομές στον εγκέφαλο μας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε και εμείς πραγματικό πόνο.

Φανταστείτε ότι χτυπάτε ένα καρφί στον τοίχο και κατά λάθος τραυματίζετε το δάχτυλο σας. Το πιο πιθανό είναι να τραυματίσετε τους ιστούς και να νιώσετε σωματική δυσφορία, φόβο και άγχος, με αποτέλεσμα την επόμενη φορά να είστε πιο προσεκτικοί. Όλα αυτά περιγράφονται σαν το συναίσθημα του πόνου, που βιώνει το σώμα, εξαιτίας της διέγερσης των υποδοχέων του πόνου.

Τώρα φανταστείτε ότι μπορεί να δείτε έναν φίλο σας να τραυματίζεται το ίδιο με εσάς. Παρά το γεγονός ότι εσείς δεν έχετε υποστεί κάποια ζημιά, το πιο πιθανό είναι να νιώσετε τα ίδια συναισθήματα με τον φίλο σας. Επίσης, θα αποθηκεύσετε στον εγκέφαλο σας αυτή την εμπειρία, προκειμένου να είστε προσεκτικοί και να αποφύγετε τον πόνο στο μέλλον.

Το ερώτημα αν αυτός ο πόνος είναι γνήσιος ή όχι έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα. Όμως, οι επιστήμονες από το Max Planck Institute υποστηρίζουν ότι πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την ερώτηση και να πάμε παρακάτω. Προσθέτουν επίσης, ότι αυτή η εμπειρία πρέπει να θεωρηθεί ως μια αλληλεπίδραση πολλών στοιχείων, τα οποία στο σύνολο τους, αποτελούν μια εμπειρία, που την ονομάζουμε «πόνο». Επιπλέον, τα συναισθήματα που βιώνει κάποιος εκείνη τη στιγμή, όπως το άγχος, ο φόβος, παίζουν και αυτά με τη σειρά τους σημαντικό ρόλο.

Σε γενικές γραμμές οι συγκεκριμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα άτομο, που δεν τραυματίζεται, αισθάνεται παρόμοια συμπτώματα με εκείνον που βλέπει να τραυματίζεται. Όπου και να βρίσκεται η αλήθεια, το σημαντικό είναι ότι η μελέτη που διεξάχθηκε στο Max Planck Institute, άνοιξε ένα νέο παράθυρο για τη διερεύνηση του συναισθήματος του πόνου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.