WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απρίλιος: Τι να βάλετε στο πιάτο σας;


6 Απριλίου 2016

IMG_2817καθε.jpg

Παντζάρια τα πιο γλυκά λαχανικά που είναι γνωστά από την αρχαιότητα για το χρώμα τους και για την ιδιότητα τους να βάφουν. Εκτός όμως από πολύ γευστικά είναι και ευεργετικά για τον οργανισμό, διότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Τα παντζάρια μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες, χωρίς να χρειαστεί να πάρετε φάρμακα. Και για να μάθετε όλα τα οφέλη δεν έχετε παρά να συνεχίσετε την ανάγνωση.

  • Μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το σώμα μετατρέπει τα νιτρικά άλατα σε νιτρικό οξείδιο, ένα χημικό που πιστεύεται ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μια μελέτη επισκόπησης που διεξάχθηκε το 2012 και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού από παντζάρι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο θα χρειαστούν μακροχρόνιες μελέτες για να είναι κλινικά χρήσιμα τα αποτελέσματα.

  • Βοηθάνε στην πρόληψη άνοιας

Μια μελέτη που διεξάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Wake Forest έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε παντζάρια μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος  και την οξυγόνωση σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της άνοιας. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, ώστε να έχουμε αδιάσειστες αποδείξεις ότι αυτά τα λαχανικά βοηθάνε τη γνωστική λειτουργία.

  • Βοηθάνε στην ανακούφιση από την κούραση

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παντζάρια ενισχύουν την ενέργεια ενός ατόμου. Και αυτό συμβαίνει λόγω της περιεκτικότητας τους σε νιτρικό οξύ, που συμβάλει στη διαστολή των αρτηριών, βοηθώντας έτσι στη μεταφορά του οξυγόνου σε διάφορα μέρη του σώματος, αυξάνοντας την ενέργεια. Μετά λοιπόν από μια κουραστική μέρα, αν χρειάζεστε μια τόνωση, πιείτε χυμό από παντζάρι.

  • Βοηθάνε τους ασθενείς με διαβήτη

Τα παντζάρια περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό γνωστό ως άλφα-λιποϊκό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και καταπολεμάει το οξειδωτικό στρες. Μελέτες έδειξαν επίσης ότι το άλφα-λιποϊκό οξύ μπορεί να μειώσει την περιφερική νευροπάθεια ή / και αυτόνομη νευροπάθεια σε διαβητικούς. Ωστόσο χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα.

  • Βοηθάνε στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των συγκεκριμένων λαχανικών σε φυτικές ίνες, βοηθάνε στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.

  • Βελτιώνουν τη σεξουαλική υγεία και την αντοχή

Τα παντζάρια είναι ένα φυσικό Viagra, δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι έχουν χρησιμοποιηθεί στην αρχαιότητα για την ενίσχυση της σεξουαλικής υγείας. Δεδομένου ότι είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, αυξάνουν τη ροή του αίματος προς τα γεννητικά όργανα, βελτιώνοντας τη λίμπιντο.

Ότι και αν ισχύει από όλα αυτά, το μόνο σίγουρο είναι ότι αν εντάξετε αυτό το souperfood στη διατροφή σας, μόνο οφέλη θα αποκομίσετε τόσο στην υγεία σας όσο και στη διατήρηση του βάρους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.