WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εμμηνόπαυση από τα 40: Γιατί τόσο νωρίς;


11 Απριλίου 2016

Η εμμηνόπαυση είναι μια στιγμή της ζωής που πολλές γυναίκες φοβούνται. Παρόλα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια φυσιολογική αλλαγή, που θα συμβεί σε όλες μας. Η μέση ηλικία εμφάνισης της είναι τα 51 έτη σύμφωνα με το National Institute on Aging. Ωστόσο, εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο μπαίνουν σε αυτή τη φάση από την ηλικία των 40 ετών και τότε είναι λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα, γιατί εκτός από τις εξάψεις, τις εναλλαγές στη διάθεση και άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση, πολλές έχουν να αντιμετωπίσουν και τις συναισθηματικές ανησυχίες. Για παράδειγμα η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί το τέλος της γονιμότητας, άρα αν μια γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος, το πιο πιθανό είναι να έχει πρόβλημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρόωρης εμμηνόπαυσης;

Τα συμπτώματα της πρόωρης εμμηνόπαυση είναι συχνά ίδια με εκείνα που βιώνουν οι γυναίκες στη φυσική εμμηνόπαυση και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ακανόνιστη περίοδο
  • Εξάψεις. Ξαφνική αίσθηση ζέστης που απλώνεται σε όλο το άνω μέρος του σώματος.
  • Ξηρότητα του κόλπου
  • Συναισθηματικές αλλαγές, όπως ευερεθιστότητα, εναλλαγές της διάθεσης, ήπια κατάθλιψη
  • Ξηρό δέρμα, μάτια ή στόμα
  • Αϋπνία
  • Μειωμένη σεξουαλική ορμή

Πιθανές αιτίες

  • Γενεσιολογία

Όταν δεν υπάρχει κανένας προφανής ιατρικός λόγος για πρόωρη εμμηνόπαυση, η αιτία βρίσκεται συνήθως στα γονίδια σας. Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ηλικία που εμφανίζεται η εμμηνόπαυση είναι μάλλον κληρονομική. Ανακαλύπτοντας την ηλικία που μπήκε η μητέρα σας στην εμμηνόπαυση, μπορεί να μάθετε πότε θα ξεκινήσει και σε εσάς. Αν για παράδειγμα η μητέρα σας είχε εμφάνισε συμπτώματα στα 40 της χρόνια, τότε έχετε έξι φορές περισσότερες πιθανότητες πρόωρης εμμηνόπαυσης.

  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Το κάπνισμα μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση της εμμηνόπαυσης στα 40 έτη. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνίστριες είναι πιο πιθανό να μπούνε σε αυτή τη φάση νωρίτερα από ό,τι ο μέσος όρος ηλικίας. Ο δείκτης μάζας σώματος είναι ένας άλλος πιθανός παράγοντας πρόωρης εμμηνόπαυσης. Και αν νομίζετε ότι οι γυναίκες με παραπάνω κιλά θα μπουν πιο γρήγορα στην εμμηνόπαυση, κάνετε λάθος, γιατί συμβαίνει το αντίθετο. Και αυτό γιατί τα οιστρογόνα αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό, άρα οι πολύ λεπτές γυναίκες έχουν λιγότερα οιστρογόνα, τα οποία μπορεί να εξαντληθούν νωρίτερα.

  • Αυτοάνοσα νοσήματα

Η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας αυτοάνοσης νόσου, όταν δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο ίδιο το σώμα. Μια φλεγμονή που προκαλείται από αυτοάνοσες ασθένειες, μπορεί να επηρεάσει τι ωοθήκες και να αρχίσει η περίοδος της εμμηνόπαυσης.

  • Επιληψία

Η επιληψία είναι μία διαταραχή κρίσης που δημιουργείται από τον εγκέφαλο. Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με επιληψία, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (POF), η οποία οδηγεί στην εμμηνόπαυση.

Διευκόλυνση της μετάβασης στην εμμηνόπαυση

Δυστυχώς δεν μπορείτε να γνωρίζετε με βεβαιότητα πότε θα μπείτε στην εμμηνόπαυση, μόνο ο χρόνος θα ορίσει πότε θα ξεκινήσει η μετάβαση σας. Αν όμως επισκέπτεστε συχνά τον γιατρό σας και συζητάτε μαζί του τα διάφορα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν, θα είστε περισσότερο προετοιμασμένες για αυτή τη καινούρια περίοδο της ζωής σας, ακόμα και αν έρθει νωρίτερα. Τέλος, παρόλο που η εμμηνόπαυση είναι μια δύσκολη φάση, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, πρέπει να τη δείτε σαν ένα φυσιολογικό κομμάτι στη ζωή σας και να οπλιστείτε με κέφι, για να αντιμετωπίσετε τις καινούριες προκλήσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.