WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αδυνατίστε τρώγοντας...


20 Απριλίου 2016

food-salad-restaurant-personκαθευα.jpg

Μπορεί να μην είναι ευγενικό να μασάτε δυνατά όταν τρώτε, αλλά η επιστήμη υποστηρίζει ότι οι θόρυβοι μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής. Ακούγοντας το τραγάνισμα που κάνετε όταν μασάτε, μπορεί να τρώτε λιγότερες θερμίδες, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Brigham Young και το Colorado State University. Δείτε παρακάτω πώς να χάσετε κιλά τρώγοντας!

Οι ερευνητές έδωσαν σε 70 συμμετέχοντες ένα μπολ με κουλούρια στον καθένα και τους είπαν να δοκιμάσουν όσα ήθελαν. Όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν ακουστικά και κάποιοι άκουγαν δυνατά τον ήχο που έκαναν όταν μασούσαν, ενώ άλλοι άκουγαν τον ίδιο θόρυβο αλλά πιο σιγά. Το αποτέλεσμα; Εκείνοι που άκουγαν το θόρυβο δυνατά, έφαγαν 45% λιγότερα κουλούρια, σε σύγκριση με εκείνους που άκουγαν πιο σιγά τον ήχο.

Τι συμβαίνει όταν μασάμε δυνατά; Συνειδητοποιούμε τη ποσότητα που πραγματικά τρώμε, είναι σαν ένα σύνθημα παρακολούθησης. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν είναι η μοναδική, γιατί έχουν γίνει πολλές οι οποίες δείχνουν ότι το τραγάνισμα της τροφής αποσπά τη προσοχή και μας κάνει να τρώμε λιγότερο. Αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι χρήσιμη σε όσους έχουν λιγούρες και χρησιμοποιούν το φαγητό όταν είναι αγχωμένοι ή λυπημένοι. Το δύσκολο σε αυτή τη μέθοδο είναι ότι δεν πρέπει να σας αποσπάει κάτι άλλο τη προσοχή, παρά μόνο ο θόρυβος που κάνετε όταν μασάτε. Τι γίνετε όμως, όταν βρίσκεστε με κόσμο; Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν ώστε να μειώσετε την υπερκατανάλωση τροφή όπου και αν βρίσκεστε.

  • Σε ένα μπαρ

Όταν είστε έξω με φίλους, όλες οι αισθήσεις σας είναι απασχολημένες. Και προτού το καταλάβετε το μπολ με τα πατατάκια έχει αδειάσει. Σχέδιο δράσης: Φάτε κάτι ελαφρύ πριν βγείτε έξω, ώστε να μειώσετε το αίσθημα της πείνας. Επίσης, βάλτε το μπολ με τους ξηρούς καρπούς πιο μακριά, ώστε να μην έχετε οπτική επαφή.

  • Στο δρόμο

Είστε μέσα στο αυτοκίνητο, τρώτε το σάντουιτς που έχετε φτιάξει από το σπίτι και ταυτόχρονα ακούτε δυνατά τη μουσική. Αυτή η συμπεριφορά θα σας οδηγήσει να καταβροχθίσετε το φαγητό σας, μέσα σε δευτερόλεπτα, αφού η προσοχή σας αποσπάται από τη δυνατή μουσική. Αν όμως, προσπαθήσετε να επικεντρωθείτε στο φαγητό σας και σε κάθε μπουκιά που τρώτε, το πιο πιθανό είναι να φάτε λιγότερο αλλά και να νιώθετε φουσκωμένοι για αρκετή ώρα. Ακόμα καλύτερα είναι αν πάρετε το πρωινό σας γεύμα στο σπίτι, ώστε να το απολαύσετε, πριν ξεκινήσετε την ημέρα σας.

  • Στο γραφείο

Όταν είστε στο γραφείο και έρχεται η ώρα του μεσημεριανού, οι περισσότεροι τρώτε και ταυτόχρονα στέλνετε emails ή γράφετε κάτι στον υπολογιστή. Έτσι καταλήγετε να τελειώσετε το γεύμα σας, χωρίς να έχετε καταλάβει πόσο φάγατε και χωρίς να έχετε γευτεί το φαγητό σας. Προσπαθήστε να επωφεληθείτε από το μεσημεριανό διάλειμμα και να σηκωθείτε από το γραφείο σας, φεύγοντας μακριά από τους περισπασμούς. Φάτε το γεύμα σας σε έναν άλλο χώρο και προσπαθήστε να είστε επικεντρωμένοι στο φαγητό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.