WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτά είναι τα 12 πιο τοξικά φρούτα και λαχανικά


23 Απριλίου 2016

Σίγουρα τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ακριβά, όμως αν γνωρίζατε ότι αρκετά από τα συμβατικά τρόφιμα είναι τοξικά, μπορεί και να αλλάζατε άποψη. Αν δεν έχετε ενημερωθεί ακόμα, πρέπει να μάθετε ότι πολλές από τις μη-βιολογικές καλλιέργειες ψεκάζονται με χημικές ουσίες που είναι εξίσου θανατηφόρες για τους ανθρώπους όσο και για τα έντομα. Πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει τα φυτοφάρμακα με τον καρκίνο, τη νόσο του Alzheimer  και με αρκετές γενετικές ανωμαλίες. Και να μην αναφέρουμε το κακό που κάνουν στην ισορροπία του οικοσυστήματος. Γι αυτό το λόγο είναι επιτακτική η ανάγκη να γνωρίζουμε ποια είναι τα πιο τοξικά φρούτα και λαχανικά, ώστε να επιλέγουμε συνειδητά.

Κάθε χρόνο η Environmental Working Group (EWG) αποκαλύπτει τα πιο τοξικά τρόφιμα, δίνοντας ταυτόχρονα τα εύσημα στις παραγωγές με τα χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι μη οργανικές φράουλες έχουν το υψηλότερο επίπεδο τοξικότητας, ξεπερνώντας μέχρι και τα μήλα, τα οποία βρισκόντουσαν στην κορυφή της λίστας.  Σύμφωνα με πληροφορίες από την EWG το 98% από τις συμβατικές φράουλες παρουσίασε ανιχνεύσιμα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Σίγουρα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή, αλλά είναι ακόμα καλύτερο για την υγεία μας αν δεν έχουν μολυνθεί από επικίνδυνες χημικές ουσίες. Δείτε τη λίστα της Environmental Working Group με τα 12 πιο τοξικά φρούτα και λαχανικά:

  1. Φράουλες
  2. Μήλα
  3. Νεκταρίνια
  4. Ροδάκινα
  5. Σέλινο
  6. Σταφύλια
  7. Κεράσια
  8. Σπανάκι
  9. Ντομάτες
  10. Γλυκιές πιπεριές
  11. Ντοματίνια
  12. Αγγούρια

Μπορεί τα βιολογικά τρόφιμα να είναι μια πολύ καλή επιλογή, παρόλα αυτά δεν έχουμε όλοι την οικονομική άνεση για να τα αγοράζουμε. Ευτυχώς η EWG μας δίνει τη λύση, παραθέτοντας μας τη λίστα με τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία ανιχνεύτηκαν με χαμηλό επίπεδο φυτοφαρμάκων:

  1. Αβοκάντο
  2. Γλυκό καλαμπόκι
  3. Ανανάς
  4. Λάχανο
  5. Κατεψυγμένα γλυκά μπιζέλια
  6. Κρεμμύδια
  7. Σπαράγγια
  8. Μάνγκο
  9. Παπάγια
  10. Ακτινίδια
  11. Μελιτζάνα
  12. Πεπόνι
  13. Γκρέιπφρουτ
  14. Κουνουπίδι.

Η EWG στο τέλος τονίζει ότι τα οφέλη που προσφέρουν τα φρούτα και τα λαχανικά, υπερτερούν των κινδύνων από την έκθεση τους σε φυτοφάρμακα. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήστε τις παραπάνω δυο λίστες προς όφελος σας, ώστε να μειώσετε όσο είναι εφικτό την έκθεση σας στις επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.