Το Πάσχα πλησιάζει και μαζί του πλησιάζει η ώρα για το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία. Τα ερωτήματα για το γιορτινό τραπέζι είναι πολλά, και ένα από αυτά είναι το δίλημμα αρνί ή κατσίκι. Ποιο έχει τις λιγότερες θερμίδες; Το αρνί ή το κατσίκι είναι πιο υγιεινό; Αυτές και άλλες πολλές είναι απορίες, που έχουν κυρίως όσοι προσέχουν τη διατροφή τους. Γι αυτό παρακάτω θα δώσουμε απαντήσεις σε όλα όσα σας απασχολούν.
Το αρνί στο μικροσκόπιο
Τα πιο άπαχα τμήματα του οβελία είναι το μπούτι, πιο συγκεκριμένα τα 100 γραμμάρια έχουν 375 θερμίδες και το ολικό λίπος είναι περίπου 15 γραμμάρια στα 100 γραμμάρια κρέατος. Τα θετικά είναι ότι το αρνί είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β12, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τον μεταβολισμό του λίπους, των υδατανθράκων και της πρωτεΐνης. Επίσης, έχει μεγάλες ποσότητες σε σίδηρο και ψευδάργυρο και περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Στα αρνητικά συγκαταλέγονται το πλούσιο σε κορεσμένο λίπος και η μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η γνωστή σε όλους, ουρική αρθρίτιδα.
Το κατσίκι στο μικροσκόπιο
Το κατσίκι έχει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το αρνί, διότι τα 100 γραμμάρια έχουν 110 θερμίδες. Αλλά και το ολικό λίπος είναι λιγότερο, αφού αγγίζει μόλις τα 4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια κρέατος. Επίσης, το κατσίκι περιέχει το συνένζυμο Q10, το οποίο έχει αντιοξειδωτική δράση και μειώνει την LDL χοληστερόλη (κακή χοληστερόλη), προλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, το αρνί είναι πλούσιο σε γ-λινολεϊκό οξύ (CLA), ένα λιπαρό οξύ που σύμφωνα με μελέτες σε ποντίκια, είναι αποτελεσματικό στη μείωση του λίπους, μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ. Τα αρνητικά του κατσικίσιου κρέατος είναι ότι έχει μεγάλη ποσότητα trans λιπαρών οξέων, περισσότερο νάτριο και λιγότερη πρωτεΐνη, σε σύγκριση με το αρνί.
Ωραία όλα αυτά, όπως ωραία είναι να διατηρούμε και τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα. Όμως, πριν θυσιάσετε τον οβελία ή το κατσικάκι στο βωμό της σούβλας, μήπως να το ξανασκεφτείτε και να κάνετε μια στροφή προς τη χορτοφαγική διατροφή; Και ενώ οι περισσότεροι δεν μπορείτε καν να σκεφτείτε πως θα ήταν η ζωή σας χωρίς κρέας, ίσως το Πάσχα είναι μια καλή ευκαιρία να κάνετε την ανατροπή και να δείτε τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία! Γιατί μπορείτε να ζήσετε και χωρίς κρέας και ίσως διαπιστώσετε ότι ήταν μια από τις καλύτερες επιλογές που έχετε κάνει.
Γιατί όμως να γίνει κάποιος χορτοφάγος; Γιατί να θυσιάσει τους γευστικούς του κάλυκες και να μη ξαναφάει κρέας;
Καταρχήν η χορτοφαγική διατροφή προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι δεν τρώνε κρέας έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και η υπέρταση. Επίσης, κινδυνεύουν λιγότερο να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και παρουσιάζουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τους κρεατοφάγους. Επιπλέον, η χορτοφαγία είναι συνυφασμένη με την αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Και όπως είναι γνωστό οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, καταπολεμάνε τη δυσκοιλιότητα και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου. Ενώ τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά καταπολεμάνε τις βλαβερές για τον οργανισμό ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για πολλές ασθένειες.
Όμως, η χορτοφαγική διατροφή δεν σχετίζεται μόνο με τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία, αλλά είναι και μια στάση ζωής. Και το Πάσχα είναι μια καλή ευκαιρία να σώσετε ένα ζώο, λέγοντας ναι στη χορτοφαγική διατροφή. Έστω και ένα μόνο άτομο μπορεί να κάνει τη διαφορά! Η έκθεση της Farm Animal Protection for The Humane Society αναφέρει ότι η άνοδος της χορτοφαγίας, κυρίως στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη, οδήγησε σε εκατοντάδες εκατομμύρια λιγότερες σφαγές ζώων. Εξάλλου τα ζώα είναι φίλοι μας και έχουν συναισθήματα και επιθυμίες, όπως έχουμε και εμείς.
Όπως και να έχει, η τελική επιλογή είναι δική σας. Είτε διαλέξετε το αρνί, είτε το κατσίκι, είτε τελικά κάνετε την ανατροπή και πείτε όχι στην κρεατοφαγία, αυτό που έχει σημασία είναι να κάνουμε συνειδητές επιλογές και να έχουμε πάντα το «μέτρον άριστον» σαν μότο ζωής.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.