WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4+1 πράγματα που μόνο κάποιος με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης κατανοεί


3 Ιουνίου 2016

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο Αμερικάνοι πάσχουν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS), μια διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη κούραση, η οποία επιμένει και δεν υποχωρεί με ξεκούραση ή ύπνο. Ένα μεγάλο μέρος της νόσου εξακολουθεί να καλύπτεται από μυστήριο, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς από τι προκαλείται αυτή η πάθηση. Επίσης, οι γυναίκες έχουν περίπου τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και συνήθως παρατηρείται στις δεκαετίες του '40 και του '50. Δείτε μερικά πράγματα που μόνο όσοι ζουν με το CFS, μπορούν να τα κατανοήσουν.

  1. Είναι κάτι περισσότερο από αίσθημα κόπωσης

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δεν είναι μια απλή κούραση, είναι κάτι περισσότερο. Μπορεί να ξυπνάς το πρωί, να τρως πρωινό, να κάνεις ένα ντους και να νιώθεις τόση εξάντληση, που να μην μπορείς να κρατήσεις ούτε το πιστολάκι των μαλλιών. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στις αρθρώσεις και στους μύες, πονοκέφαλο και πονόλαιμο. Όταν τα συμπτώματα είναι σε έξαρση νιώθεις σαν να σε έχουν χτυπήσει με ένα ρόπαλο σε όλο σου το σώμα.

  1. Δεν μπορείς να κάνεις μελλοντικά σχέδια

Υπάρχουν καλές και κακές μέρες, αλλά έρχονται και φεύγουν χωρίς κάποια συγκεκριμένη αιτία. Φταίει το άγχος; Μήπως ευθύνεται το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Απλά θα νιώσεις ξαφνικά ότι δεν μπορείς να σηκωθείς από το κρεβάτι. Η πραγματική αιτία του συνδρόμου παραμένει άγνωστη, αν και ενοχοποιούνται ψυχολογικοί, γενετικοί, νευρολογικοί και άλλοι παράγοντες.

  1. Μπορεί να αντιμετωπίσεις την ομίχλη του εγκεφάλου

Πολλοί ασθενείς δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν μια γνωστική δυσλειτουργία, η οποία είναι η χειρότερη στιγμή του συνδρόμου. Μπορεί να σε ρωτάνε κάτι και το μυαλό σου  να βρίσκεται σε σύγχυση, ώστε να μην μπορείς να συγκεντρωθείς. Η ομίχλη του εγκεφάλου συμβαίνει σε όλους και πολλές φορές μπορεί να είναι καθημερινό φαινόμενο.

  1. Ακόμη και οι γιατροί πολλές φορές δεν μπορούν να βοηθήσουν

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις που να βοηθούν ώστε να γίνει η διάγνωση του συγκεκριμένου συνδρόμου. Επίσης, δεν υπάρχει ούτε θεραπεία, για ανακουφιστεί ο ασθενής. Πολλοί χρησιμοποιούν αντικαταθλιπτικά για να βελτιώσουν τη διάθεση ή αντιφλεγμονώδη για να ανακουφιστούν από τους πόνους.

  1. Μπορεί να θέλεις να το κρατήσεις μυστικό

Κι όμως αν αρχίσεις να συζητάς το πρόβλημα σου, θα ανακαλύψεις ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Μπορεί στην αρχή να ντρέπεσαι ή ακόμα και να φοβάσαι να το πεις, αλλά θα διαπιστώσεις ότι δεν είσαι μόνος και θα βρεις πολλά κοινά και με άλλους που έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.