WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4+1 λόγοι για να ευχαριστούμε τις ορμόνες μας


17 Ιουνίου 2016

Οι ορμόνες παράγονται από τα όργανα μας και ελέγχουν τις δραστηριότητες του οργανισμού μας, όπως είναι ο μεταβολισμός και η αναπαραγωγή. Επίσης, ελέγχουν τον τρόπο που αισθανόμαστε, με απλά λόγια είναι οι χημικοί "ταχυδρόμοι" που βοηθάνε να μεταφερθούν τα μηνύματα από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο. Και ενώ όταν ακούμε τη λέξη ορμόνες, μας έρχεται κατευθείαν στο μυαλό, κάτι αρνητικό, όπως εναλλαγές στη διάθεση, θυρεοειδής, εμμηνόπαυση, ωστόσο υπάρχει και η θετική πλευρά. Γιατί πραγματικά δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς τις ορμόνες και πολλές φορές πρέπει να ευγνωμονούμε για την ύπαρξη τους. Ας δούμε παρακάτω μερικά πράγματα για τα οποία πρέπει να ευχαριστούμε τις ορμόνες μας.

  1. Προλαμβάνουν τη γρίπη

Οι ορμόνες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της γρίπης. Μια μελέτη που διεξάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins Bloomberg και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Physiology, διαπίστωσε ότι τα οιστρογόνα βοηθάνε στην προστασία κατά του ιού της γρίπης. Δεδομένου ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων παρουσιάζουν διακυμάνσεις στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, είναι πιο πιθανό να προστατεύονται περισσότερο από τη γρίπη, από την 2 εβδομάδα του έμμηνου κύκλου τους.

  1. Αποτρέπουν την οστεοπόρωση

Τα οιστρογόνα είναι απαραίτητα για την αντοχή των οστών. Τα οστά δεν μπορούν να πάρουν τη βέλτιστη ποσότητα ασβεστίου χωρίς τη βοήθεια των οιστρογόνων. Η τεστοστερόνη παίζει επίσης ρόλο στην οικοδόμηση της οστικής πυκνότητας. Όταν είμαστε νέες και έχουμε υψηλότερο επίπεδο των οιστρογόνων, οι συγκεκριμένες ορμόνες συμβάλλουν στην αντοχή των οστών. Όταν το επίπεδο των οιστρογόνων μειώνεται σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση, τότε αρχίζει ο κίνδυνος για οστεοπόρωση.

  1. Κρατάνε τον κόλπο υγρό

Οι γυναικείες ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της σεξουαλική επαφής, γιατί λιπαίνουν τα τοιχώματα του κόλπου. Εκτός όμως από την ευχάριστη αίσθηση στο σεξ, πρέπει να ευχαριστούμε τα οιστρογόνα και για τη διατήρηση του ροζ-κόκκινου χρώματος του κόλπου μας. Γιατί όταν μπούμε στην εμμηνόπαυση αυτό το χρώμα χάνεται και γίνεται πιο λευκό.

  1. Αυξάνουν τη μυϊκή μάζα

Η τεστοστερόνη είναι μια τεράστια βοήθεια, όταν πρόκειται για την οικοδόμηση των μυών, και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση του πάχους του δέρματος, ώστε να μην κάνει ρυτίδες, χαλάρωση, και μώλωπες. Όσον αφορά την τεστοστερόνη οι γυναίκες έχουμε το ένα δέκατο από αυτό που έχουν οι άνδρες, παρόλα αυτά ακόμα και αυτό το ποσοστό είναι σημαντικό.

  1. Βελτιώνουν τη διάθεση

Ορισμένες ορμόνες έχουν την ευχάριστη αποστολή να μας φτιάχνουν τη διάθεση. Πρόκειται για τις ορμόνες της ευτυχίας. Μερικές από αυτές είναι οι ενδορφίνες για να είμαστε ανεβασμένες, η σεροτονίνη για να νιώθουμε ηρεμία και η ντοπαμίνη το κλειδί της ευφορίας.

Αν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε ιδιαίτερα χαμηλά τα επίπεδα κάποιων ορμονών, καλό είναι να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας. Κάθε γυναίκα βιώνει με διαφορετικό τρόπο τα συμπτώματα, γι αυτό μόνο ο γιατρό σας είναι σε θέση να ελέγξει τις ορμόνες σας και να συζητήσει μαζί σας πιθανές θεραπείες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.