WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απλοί τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου


18 Ιουλίου 2016

Ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Με μικρές όμως αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο. Υιοθετήστε τις παρακάτω συνήθειες και πλησιάστε λίγο πιο κοντά στη μακροζωία.

  • Προστατευτείτε από τον ήλιο

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος:

  1. Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό που έχει SPF τουλάχιστον 15.
  2. Καλύψτε το δέρμα σας όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο.
  3. Καπέλα και ρούχα μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία σας όταν πρέπει να είστε στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  4. Αποφύγετε τον ήλιο τις ώρες αιχμής 10 π.μ. και 4 μ.μ. Οι ακτίνες του ήλιου το μεσημέρι είναι πιο δυνατές.
  5. Μην χρησιμοποιείτε λάμπες μαυρίσματος.
  • Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να κάνει θαύματα, ωστόσο οι επιστήμονες από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) πιστεύουν ότι οι σωστές διατροφικές συνήθειες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου. Συμπεριλάβετε στα γεύματα σας φρούτα και λαχανικά, καθώς και δημητριακά ολικής άλεσης. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα κορεσμένα λιπαρά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα και trans λιπαρά, οδηγούν σε αύξηση βάρους και κατ επέκταση σε αύξηση του κινδύνου για καρκίνο.

  • Να είστε ενεργοί

Η τακτική σωματική δραστηριότητα συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, το οποίο με  τη σειρά του παίζει ρόλο στη μείωση διάφορων τύπων καρκίνου. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τόσο του καρκίνου του μαστού όσο και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και η τακτική άσκηση μειώνουν τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του πνεύμονα και των νεφρών. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος αθλητής ή πρωταθλητής. Στόχος όλων πρέπει να είναι 30 λεπτά άσκηση κάθε μέρα ή τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.

  • Να αποφεύγετε τις επικίνδυνες συμπεριφορές

Ορισμένες συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Θα πρέπει να αποφεύγετε τις συμπεριφορές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως το μη ασφαλές σεξ. Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό και περιορίστε τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων.

Αν και μπορεί να σας ακούγετε προφανές το γεγονός ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, παρόλα αυτά ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού συνεχίζει να καπνίζει. Το κάπνισμα συνδέεται με ορισμένους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του:

  1. πνεύμονα
  2. οισοφάγου
  3. νεφρών
  4. κύστης
  5. τραχήλου της μήτρας

Εάν καπνίζετε τσιγάρα ή πούρα, είναι σημαντικό να σταματήσετε. Ακόμα κι αν δεν είστε καπνιστές, πρέπει να αποφεύγετε το παθητικό κάπνισμα, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων.

Τα μικρά βήματα μετράνε: Όταν πρόκειται για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, οι καθημερινές αποφάσεις μετράνε.  Δεν μπορείτε φυσικά να εξαλείψετε τον κίνδυνο εντελώς, αλλά κάνοντας θετικές επιλογές στον τρόπο ζωής βελτιώνετε την πιθανότητα να έχετε μια υγιή ζωή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.