WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί οι αθλητές στους Ολυμπιακούς του Ρίο κάνουν βεντούζες


10 Αυγούστου 2016

Στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες έχει γίνει πολύ λόγος για τα σημάδια που έχουν κάποιοι αθλητές, κυρίως Αμερικάνοι, όπως ο Michael Phelps, στο σώμα τους. Οι μυστηριώδεις κόκκινες κηλίδες τράβηξαν αμέσως την προσοχή των τηλεθεατών. Όπως αναφέρει το CNN αυτοί οι περίεργοι κύκλοι δεν είναι άλλο από τις γνωστές σε όλους μας βεντούζες. Ναι σωστά διαβάσετε, οι αθλητές των Ολυμπιακών κάνουν βεντούζες, όπως ακριβώς μας έκαναν οι γιαγιάδες μας όταν ήμασταν μικροί - αν και πλέον η επιστήμη έχει προχωρήσει και τα ποτήρια έχουν αντικατασταθεί.

Πόσο αποτελεσματικές και τι είναι οι βεντούζες;

Οι βεντούζες είναι μια πανάρχαια θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στην τοποθέτηση ποτηριών με θερμότητα στο δέρμα. Μπορεί πολλοί να νομίζουν ότι αυτή η μέθοδος προέρχεται από την Κίνα, όμως οι πρώτες αναφορές υπάρχουν στα κείμενα του Ιπποκράτη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι βεντούζες είναι τόσο διαδεδομένες και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης. Και φυσικά πλέον τις χρησιμοποιούν και οι Αμερικάνοι αθλητές στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο.

Αυτό που γνωρίζουμε από τις περιορισμένες επιστημονικές μελέτες, είναι ότι οι βεντούζες διεγείρουν τη ροή του αίματος στην περιοχή που εφαρμόζονται και με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η αιμάτωση και η οξυγόνωση των ιστών. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούνται για τη χαλάρωση των καταπονημένων μυών. Επίσης, οι βεντούζες μπορεί να είναι χρήσιμες για τη μείωση του στρες και των αρνητικών επιπτώσεων του. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά όλα τα ευεργετικά οφέλη:

  • Μειώνουν τον πόνο

Μετά από δεκάδες τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες φάνηκε ότι οι βεντούζες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον πόνο στις αρθρώσεις και στους μύες. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Evidence-Based Complimentary and Alternative Medicine έδειξε τα θετικά αποτελέσματα που είχε η εφαρμογή με βεντούζες σε καρκινοπαθείς, όσο αφορά τον πόνο, ο οποίος μειώθηκε αισθητά. Επίσης, βοηθάνε στην χαλάρωση των μυών και στην αντιμετώπιση της ακαμψία, που σχετίζεται με χρόνιους πόνους στον αυχένα, ημικρανίες και ρευματισμούς. Πολλοί αθλητές τις χρησιμοποιούν για να μειώσουν τις δυσκαμψίες, τις μυϊκές κράμπες, τους πόνους στις αρθρώσεις και τις φλεγμονές που προκαλούνται από τους τραυματισμούς.

  • Βοηθάνε στη χαλάρωση

Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά οι βεντούζες βοηθάνε πολύ συχνά στη χαλάρωση, γιατί καταπραΰνουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Όπως ο βελονισμός, έτσι και οι βεντούζες προσφέρουν προστασία από το άγχος και την κατάθλιψη. Αυτό φυσικά δεν επιτυγχάνεται με την πρώτη φορά, αλλά χρειάζονται αρκετές συνεδρίες, ώστε να βιώσετε τα θετικά αποτελέσματα της θεραπείας στη ψυχολογία σας.

  • Συμβάλουν στην υγεία του δέρματος

Οι βεντούζες χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση του έρπητα, της κυτταρίτιδας και της ακμής. Ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσουν με την απώλεια βάρους, γιατί τονώνουν και συσφίγγουν το δέρμα. Επίσης, το γεγονός ότι βελτιώνουν τη ροή του αίματος και μειώνουν τη φλεγμονή ενδέχεται να είναι εξίσου ή και πιο αποτελεσματικές στη θεραπεία της ακμής σε σύγκριση με τα φάρμακα.

  • Βοηθάνε στη θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων

Οι βεντούζες είναι διάσημες για το γεγονός ότι επιταχύνουν τη επούλωση των αναπνευστικών προβλημάτων, που οφείλονται στη γρίπη και στο κρυολόγημα. Αυτό συμβαίνει γιατί προκαλούν αύξηση της ροής της λέμφου σε όλο το σώμα, η οποία συνδέεται με μείωση των παθήσεων των πνευμόνων.

  • Βελτιώνουν την πέψη

Ο βελονισμός και οι βεντούζες είναι δυο από τις δημοφιλείς εναλλακτικές θεραπείες για τη βελτίωση της πέψης και τη μείωση των συμπτωμάτων από τις διαταραχές του γαστρεντερικού, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι βεντούζες είναι συνδεμένες με τη μείωση του άγχους, το οποίο μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά επιστημονικά δεδομένα που να πιστοποιούν τις ευεργετικές ή μη ιδιότητες που έχουν οι βεντούζες, ωστόσο όλο και περισσότεροι αθλητές και όχι μόνο, τις εμπιστεύονται.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.