WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφόλογος του jennygr αποκαλύπτει τι τρώει το Σαββατοκύριακο


12 Αυγούστου 2016

Όλοι μας λίγο πολύ λόγω της σωματικής και πνευματικής κούρασης από όλη την εβδομάδα, όταν έρχεται το Σαββατοκύριακο, παραμελούμε για λίγο τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει με εμένα και ας είμαι διαιτολόγος. Ναι κάνουμε και εμείς τις ατασθαλίες μας. Γνωρίζω όμως ότι διατροφικές παρασπονδίες του Σαββατοκύριακου, θα γίνουν με μέτρο και πως τις καθημερινές θα επανέλθω δριμύτερη στην υγιεινή καθημερινότητα.

Αν και θεωρώ ότι κανείς δεν πρέπει να ταυτίζεται με τα γεύματα των άλλων, θα σας αποκαλύψω τι τρώω ένα Σαββατοκύριακο, χωρίς να κρύψω τις μικρές ατασθαλίες μου.

Πρωινό: Δεν αγαπώ το πρωινό ξύπνημα έτσι το Σαββατοκύριακο δράττω την ευκαιρία για να κοιμηθώ λίγο παραπάνω. Όταν ξυπνήσω τρώω πρωινό. Παρόλο που χρειάστηκε χρόνος για να το εντάξω στην καθημερινότητα μου, το σίγουρο είναι ότι πλέον το πρωινό δεν λείπει ποτέ από την ημέρα μου. Κανείς δεν γεννιέται διαιτολόγος και να τα γνωρίζει όλα, απλά με την πάροδο του χρόνου μπορούμε όλοι να αλλάξουμε τις συνήθειες μας προς το καλύτερο. Και δεδομένου ότι το βασικότερο γεύμα της ημέρας είναι το πρωινό, καλό είναι να το υιοθετήσουμε. Το δικό μου πρωινό ποικίλλει ανάλογα με τη διάθεση και την ευχέρεια του χρόνου. Συνήθως τρώω μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με τυρί χαμηλά σε λιπαρά, ένα ή δυο φρούτα εποχής και ένα ποτήρι γάλα 1,5%. Αν έχω περισσότερο χρόνο και όρεξη, φτιάχνω μια ομελέτα με λαχανικά και μια φέτα ψωμί.

Μετά από τρεις ώρες συνήθως πεινάω πάλι, γι αυτό φροντίζω να έχω πάντα μαζί μου μια μπάρα δημητριακών και λίγα αμύγδαλα. Είναι ένα ελαφρύ σνακ που θα με κρατήσει χορτάτη μέχρι το μεσημεριανό γεύμα. Τα καρύδια περιέχουν καλά λιπαρά οξέα, που βοηθάνε στη διατήρηση ή και στην απώλεια κιλών, προστατεύουν από την εμφάνιση διάφορων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης και μειώνουν ελαφρά τη χοληστερίνη.

Μεσημεριανό: Συνήθως το μεσημεριανό του Σαββάτου διαφέρει από αυτό της Κυριακής. Ο λόγος είναι ότι το Σάββατο βράδυ βγαίνω για φαγητό και έτσι επιλέγω να φάω κάτι πιο ελαφρύ για μεσημέρι. Συνήθως τρώω μια φρουτοσαλάτα με γιαούρτι, goji berries και κουκουνάρι. Ο συνδυασμός είναι ιδανικός αφού παρέχει βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχέια και αντιοξειδωτικά. Τα goji berries είναι ένα φρούτο που παρέχει πολλά οφέλη, όπως το αίσθημα ευεξίας, καλύτερη ποιότητα ύπνου, μακροζωία και απώλεια βάρους. Όμως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα των αποξηραμένων φρούτων και καρπών, γιατί δεν παύουν να έχουν αρκετές θερμίδες.

Όσο αφορά το μεσημεριανό της Κυριακής μαγειρεύω ένα κανονικό γεύμα, ακόμα και αν έχω φάει το προηγούμενο βράδυ. Προσπαθώ να μην παραλείπω ποτέ τα γεύματα μου.

Απόγευμα: Συνήθως τις απογευματινές ώρες με πιάνει μια λιγούρα και θέλω κάτι να φάω. Επιλέγω κάποιο φρούτο ή φτιάχνω μια μικρή φρουτοσαλάτα. Προτιμώ να τρώω τα φρούτα και όχι να τα πίνω, γιατί με τους χυμούς δεν νιώθω ότι έχω χορτάσει. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν μασάμε, έχουμε το αίσθημα της πληρότητας, περισσότερο από ό,τι αν πιούμε για παράδειγμα ένα χυμό.

Βράδυ: Και έφτασε η ώρα για τη βραδινή έξοδο, που τώρα το καλοκαίρι είναι ακόμα πιο ευχάριστη. Η αδυναμία μου είναι τα μακαρόνια, τα οποία τρώω χωρίς τύψεις. Πολλοί έχουν δαιμονοποιήσει τους υδατάνθρακες, γι΄ αυτό προσπαθούν να τους μειώσουν ακόμα και να τους κόψουν εντελώς από τη διατροφή. Όμως, αυτή η τακτική μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον οργανισμό, γιατί οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντικό κομμάτι στη διατροφή, αντιπροσωπεύοντας την πιο σημαντική πηγή ενέργειας και συμβάλλοντας  σε πολλές λειτουργίες του σώματος. Έτσι λοιπόν επισκέπτομαι το αγαπημένο μου ιταλικό στο Κουκάκι και διαλέγω τι άλλο…μακαρόνια.

Το βράδυ της Κυριακής είμαι πιο φειδωλή στις διατροφικές μου επιλογές, είπαμε όλα με μέτρο. Και έτσι φτιάχνω μια σαλάτα με πολλά λαχανικά και ένα αυγό βραστό. Και φυσικά δεν ξεχνάω να ενυδατώνω το σώμα μου, πίνοντας πολύ νερό. Για όσους δεν είναι λάτρεις του νερού, θα σας αποκαλύψω ένα μάλλον δυο μυστικά: Το πρώτο είναι να δοκιμάσετε να το πίνετε σε μπουκάλι αντί για ποτήρι, σε έμενα πέτυχε. Και το δεύτερο είναι να βάλετε λίγο λεμόνι ή τζίντζερ για να γίνει πιο γευστικό.

Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω, ότι μπορούμε να τρώμε τα πάντα αλλά με μέτρο. Και αν κάποιες φορές το παρακάνουμε δεν πειράζει, όλα μέσα στη ζωή είναι. Το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε που και πότε πρέπει να σταματήσουμε και να γυρνάμε ξανά στις σωστές διατροφικές συνήθειες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.