WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έκανα κρύο ντους για μια εβδομάδα και δείτε τι μου συνέβη


21 Σεπτεμβρίου 2016

Οι καλύτερες σκέψεις συμβαίνουν στο ντους. Και όσοι το υποστηρίζουν έχουν δίκιο, γιατί κάθε φορά που θέλω να πάρω μια απόφαση ή να μου έρθει κάποια ιδέα, κάνω ένα ντους. Όμως, διάβασα σε ένα άρθρο ότι το κρύο ντους είναι ακόμα πιο ευεργετικό, αν και συνήθως θεωρείτε από πολλούς μια «βασανιστική» πράξη. Παρόλα αυτά είναι αρκετοί και εκείνοι που εκθειάζουν τα οφέλη του κρύου ντους, κάποια από τα οποία έχουν την υποστήριξη της επιστήμης. Το κρύο νερό έχει χρησιμοποιηθεί για τους πόνους στους μύες, για τη βελτίωση της όψης της επιδερμίδας και υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει στη ψυχική υγεία. Μετά από όλες αυτές τις πληροφορίες αποφάσισα να κάνω κρύο ντους για μια εβδομάδα, ώστε να δω τι θα μου συμβεί. Δύσκολη δοκιμασία, γιατί ήμουν και θα είμαι πάντα λάτρης του ζεστού ντους. Έσφιξα όμως τα δόντια, πήγα κάτω από τη ντουζιέρα και άνοιξα το κρύο, συγκεκριμένα το άφησα ανοιχτό για 2 μόνο λεπτά, τόσο άντεξα, αν και για αρχή μου φάνηκε αρκετό. Έτσι για μια ολόκληρη εβδομάδα κάθε πρωί έκανα ένα παγωμένο ντους και ορίστε τι έπαθα.
  • Ήμουν σε εγρήγορση
Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που έπρεπε να ανοίξω το κρύο σκεφτόμουνα ότι τα λεπτά θα μου φανούν αιωνιότητα και έτσι ήταν, αφού δεν μπόρεσα με τίποτα να συνηθίσω το παγωμένο νερό. Παρόλα αυτά ένιωθα ότι βρισκόμουν σε εγρήγορση και όταν τελείωνε το ντους η εγρήγορση έμενε για αρκετές ώρες. Αισθανόμουν ότι ήμουν έτοιμη να αρχίσω την ημέρα μου και ένιωθα παραγωγική και προετοιμασμένη.
  • Είχα περισσότερη αυτοπεποίθηση
Το δύσκολο στο κρύο ντους ήταν οι πρώτες στιγμές, όταν οι παγωμένες σταγόνες έπεφταν επάνω μου. Μπορεί να ήθελα να τελειώσει, όμως μετά είχα μια αυτοπεποίθηση που την αισθανόμουν για πρώτη φορά. Ένιωθα το δέρμα μου πιο σφιχτό και πιο λαμπερό, που ενδεχομένως δεν ίσχυε τίποτα από τα δυο, όμως αυτό που μετράει για να ξεκινήσεις όμορφα την ημέρα σου, είναι να νιώθεις όμορφη και λαμπερή.
  • Είχα καλύτερη διάθεση
Το περίεργο με αυτό το πείραμα ήταν ότι έμπαινα στο ντους προβληματισμένη και έβγαινα με ένα πλατύ χαμόγελο. Ένιωθα την αδρεναλίνη μου και τη διάθεση μου στα ύψη. Ακόμα και αν είχα άγχος, μετά το κρύο ντους, όλο το στρες είχε εξαφανιστεί. Το πείραμα τελείωσε με επιτυχία και ένιωθα όλη την ευεργετική επίδραση του κρύου νερού επάνω μου. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός ότι οι αρχαίοι πολεμιστές Σαμουράι ρίχνανε κάθε πρωί ένα κουβά κρύο νερό πάνω τους για να καθαρίσουν το πνεύμα και το σώμα τους. Ακόμα και οι Σπαρτιάτες προτιμούσαν τα ψυχρά λουτρά στα νερά του Ευρώτα για να σκληραγωγηθούν. Δεν συνέχισα τη ψυχρολουσία και δέχτηκα με μεγάλη ευγνωμοσύνη το ζεστό νερό στο σώμα μου, όμως είμαι πλέον σίγουρη για τα ευεργετικά οφέλη που προσφέρει το κρύο νερό στον οργανισμό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.