WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο από άλλους


23 Σεπτεμβρίου 2016

e96ea9d77f421dfd-lo4a4926-132884.jpg

Είστε στο γυμναστήριο, έχετε ιδρώσει και παίρνετε την πετσέτα σας για να σκουπίσετε το μέτωπο σας. Όμως ξαφνικά παρατηρείτε ότι ο διπλανός σας έχει ιδρώσει τόσο πολύ, σαν να έχει μπει μέσα σε μια μπανιέρα με νερό. Γιατί μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο από κάποιους άλλους;

Ο ιδρώτας είναι ο τρόπος του σώματος να διατηρήσει μια σωστή θερμοκρασία. Το σώμα μας έχει από δυο μέχρι και τέσσερα εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες, με τις γυναίκες να έχουν περισσότερους από τους άνδρες, αλλά εκείνοι έχουν πιο δραστήριους. Άρα πόσο ιδρώνει ο καθένας εξαρτάται από το φύλο, τον αριθμό των ιδρωτοποιών αδένων, από τη ζέστη και από το πόσο έντονα γυμνάζεται ή και ακόμα πόσο αγχωμένος νιώθει. Το πόσες εφιδρώσεις θα έχει ένα άτομο εξαρτάται επίσης από τον αριθμό των ιδρωτοποιών αδένων που ενεργοποιούνται και από την ποσότητα του ιδρώτα που αποβάλλει ο κάθε αδένας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες ιδρώνουν περισσότεροι από ό,τι οι γυναίκες ακόμα και όταν ενεργοποιείται ο ίδιος αριθμός αδένων και στους δυο. Επίσης, ένας άνθρωπος που κάνει καθιστική εργασία, αν είναι σε ένταση μπορεί να ιδρώσει το ίδιο με κάποιον που γυμνάζεται. Οι υπέρβαροι ιδρώνουν περισσότερο από ό,τι τα άτομα με φυσιολογικό βάρος, επειδή το λίπος λειτουργεί ως μονωτής που αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος.

Και ενώ είναι εντελώς φυσικό να ιδρώνουμε, ωστόσο μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από υπερβολική εφίδρωση, μια κατάσταση που ονομάζεται υπεριδρωσία. Οι παλάμες, το πρόσωπο, τα πόδια, η πλάτη και γενικά όλο το σώμα καλύπτονται από ιδρώτα ακόμα και αν έξω κάνει κρύο ή ακόμα και αν δεν κινήστε. Στους ασθενείς με υπεριδρωσία ο ιδρωτοποιός αδένας είναι υπερδραστήριος και έτσι παράγεται πολύ περισσότερος ιδρώτας από ό,τι χρειάζεται το σώμα για να επανέλθει στη φυσιολογική του θερμοκρασία.

Τι πρέπει όμως να κάνετε;

Καταρχάς αν όλο αυτό σας ακούγετε οικείο τότε μια επίσκεψη στο δερματολόγο μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.

Πώς να κρατήσετε την κατάσταση υπό έλεγχο;

Αν ο ιδρώτας σας προκαλεί αμηχανία ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης.
  • Κόψτε το κάπνισμα. Οι καπνιστές ιδρώνουν περισσότερο εξαιτίας της νικοτίνης, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες, το δέρμα και τον εγκέφαλο.
  • Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα, γιατί παγιδεύουν τη θερμότητα και προκαλούν εφίδρωση.
  • Εφαρμόστε τα αποσμητικά την κατάλληλη στιγμή. Τα περισσότερα από αυτά λειτουργούν καλύτερα τη νύχτα.
  • Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως γιόγκα, διαλογισμό, γιατί έτσι θα μάθετε να ελέγχετε το στρες που μπορεί να σας προκαλεί υπερβολικό ιδρώτα.
  • Και τέλος μη ξεχάσετε να επισκεφτείτε τον ιατρό σας ώστε να βρείτε μαζί μια λύση.

     

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.