WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αύξηση βάρους ή κατακράτηση υγρών; Δείτε τι συμβαίνει με αυτό το κουίζ


11 Οκτωβρίου 2016

a60e466dafbfd3c3_PS16_0403_Lifestyle_03_012.jpg

Έτσι όπως δεν μπορείτε να χάσετε κιλά μέσα σε μια ημέρα, δεν μπορείτε να πάρετε και βάρος σε μια νύχτα. Παρόλα αυτά είμαι σίγουρη ότι όλοι έχετε ξυπνήσει ένα πρωί και τραβάτε το παντελόνι να σας μπει, ενώ τις προηγούμενες μέρες το φορούσατε πολύ άνετα. Τι έχει συμβεί; Έχετε πάρει κιλά ή απλά έχετε φουσκώσει; Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να βρείτε το πρόβλημα και να το διορθώσετε.

  1. Έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής μου;

Για να αξιολογήσετε κατά πόσο η αύξηση του σωματικού βάρους οφείλεται ή όχι σε κατακρατήσεις, άρα και σε φούσκωμα, πρέπει να αναρωτηθείτε αν έχετε αλλάξει τις συνήθειες σας. Αν για παράδειγμα σταματήσατε το γυμναστήριο αλλά συνεχίσατε να τρώτε το ίδιο, κατά πάσα πιθανότητα η αύξηση τους βάρους είναι αληθινή. Αν όμως εντάξατε κάποιο νέο τρόφιμο τότε μπορεί να σας προκάλεσε πρήξιμο. Ακόμα και η λήψη φαρμάκων και η αϋπνία μπορούν να επηρεάσουν τα κιλά σας.

  1. Πώς φαίνομαι το πρωί;

Όταν ξυπνάμε το πρωί ο οργανισμός μας είναι σε κατάσταση νηστείας, γιατί είμαστε ήδη πολλές ώρες νηστικοί, άρα θα έχουμε και ένα επίπεδο στομάχι. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι με το που σηκωθείτε από το κρεβάτι να κοιταχτείτε στον καθρέφτη, για να επεξεργαστείτε το σώμα σας. Εάν παρατηρήσετε ότι το στομάχι σας είναι περισσότερο φουσκωμένο από ό,τι συνήθως, τότε μπορεί να μην λειτουργεί σωστά το έντερο σας.

  1. Είμαι αδιάθετη;

Η έμμηνος ρύση δημιουργεί μεταβολές στις ορμόνες, κυρίως στα οιστρογόνα και στην προγεστερόνη, οδηγώντας σε κατακράτηση υγρών. Οι κατακρατήσεις επηρεάζουν το σωματικό βάρος, με αποτέλεσμα να φαίνεστε με περισσότερα κιλά, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

  1. Πότε πήγα τελευταία φορά τουαλέτα;

Όταν δεν επισκέπτεστε συχνά την τουαλέτα, έχει αντίκτυπο στο στομάχι σας, το οποίο φαίνεται πρησμένο. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (PMS), η αφυδάτωση, η χαμηλή πρόσληψη ινών, το άγχος, οι αλλαγές του ύπνου, και ακόμη και τα ταξίδια μπορούν να επηρεάσουν τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

  1. Μήπως έχω καταναλώσει πολύ αλάτι;

Το νάτριο έχει την ιδιότητα να δεσμεύει το νερό στο σώμα και έτσι να προκαλεί τη λεγόμενη κατακράτηση. Αντικαταστήστε το αλάτι με λεμόνι, ρίγανη και άλλα μπαχαρικά, αρχίστε να πίνετε πολλά υγρά και θα δείτε σιγά σιγά το σώμα σας να ξεφουσκώνει.

Εάν είστε πρησμένοι

Ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση του πρηξίματος είναι να ανακαλύψετε αρχικά τον υπαίτιο. Αν διαπιστώσετε ότι είστε δυσκοίλιοι ή δεν πίνετε πολλά υγρά, τότε χρειάζεται να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να κρατάτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο. Αν βλέπετε ότι πρήζεστε συχνά, μιλήστε με το γιατρό και το διαιτολόγο σας.

Εάν έχετε πάρει κιλά

Αν το βάρος σας έχει αυξηθεί, μην σας πιάνει πανικός. Γιατί ακριβώς όπως τα κιλά προκύπτουν από μικρές αλλαγές στη ρουτίνα σας, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την απώλεια βάρους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.