WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Κι όμως δεν είναι αυτό που νομίζετε


16 Οκτωβρίου 2016

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής; Σίγουρα οι περισσότεροι πιστεύετε ότι είναι ακόμη μια μέρα που γιορτάζεται η υγιεινή διατροφή και τονίζεται η σημασία της στην υγεία μας. Όμως η σημερινή ημέρα δεν πρεσβεύει μόνο αυτό, γιατί η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής που έχει καθιερωθεί η 16η Οκτωβρίου, έχει ως κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής για το έτος 2016 είναι «Το κλίμα αλλάζει. Τα τρόφιμα και η γεωργία πρέπει επίσης να αλλάξουν».

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος είναι η επισιτιστική ασφάλεια και αυτό έχει επιπτώσεις στους ευάλωτους πληθυσμούς. Και επειδή ο πληθυσμός αυξάνεται σταθερά, πρέπει να βρεθούν μέθοδοι παραγωγής τροφίμων που θα μπορούν να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Αυτό σημαίνει να παράγονται τροφές με πρακτικές που οδηγούν σε χρήση λιγότερων πόρων του περιβάλλοντος. Σημαίνει επίσης μείωση της σπατάλης των τροφίμων και στο να αποκτήσουν οι καταναλωτές συνειδητή στάση απέναντι στην ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Και για να μιλήσουμε με αριθμούς σύμφωνα με την Greenpeace:

  • 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από έλλειψη θρεπτικών συστατικών
  • Καθημερινά παράγονται 350 κιλά δημητριακών ανά άτομο, παρόλα αυτά 40 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα.
  • Περισσότεροι από 900 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν και πεινούν.
  • Περισσότεροι από 850 εκ. άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν σε όλο τον κόσμο.
  • Η βιομηχανία τροφίμων σπαταλά 40 δις δολάρια σε διαφημίσεις.
  • Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι παχύσαρκοι ενήλικες αυτοί τη στιγμή είναι περισσότεροι ανά 100 εκατομμύρια σε σχέση με το 1955.
  • Από το 1979 μέχρι τα μέσα 1990, η ετήσια κατανάλωση κρέατος στο νότιο ημισφαίριο αυξήθηκε κατά 70 εκατομμύρια τόνους, σε αντίθεση με μια αύξηση 26 εκατομμύριων τόνων που σημειώθηκε στο βόρειο ημισφαίριο.
  • Στις Η.Π.Α. περισσότερο από το 40% των τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια και σύμφωνα με υπολογισμούς το 14% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια δεν έχει λήξει.
  • Αν κάθε Αμερικανός μειώσει κατά 5% την κατανάλωση κρέατος, δηλαδή να τρώει ένα πιάτο λιγότερο την εβδομάδα, θα παραχθεί ποσότητα δημητριακών ικανή να σιτίσει 25 εκατομμύρια ανθρώπους.
  • Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος καταστρέφει δάση σε ραγδαίο ρυθμό.

800 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη απειλούνται από τον υποσιτισμό. Αντίθετα στις ανεπτυγμένες χώρες το πρόβλημα της παχυσαρκίας απειλεί την υγεία των πολιτών. Με απλά λόγια ο μισός πλανήτης αντιμετωπίζει την πείνα εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των κλιματικών αλλαγών, ενώ ο άλλος μισός αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση τροφίμων και με μια στρεβλή εικόνα όσο αφορά την υγιεινή διατροφή.

Η πείνα οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα της παγκόσμιας ανασφάλειας και περιβαλλοντικής υποβάθμισης και η εξάλειψη της δεν είναι μόνο μια ηθική επιταγή, αλλά και μια καλή επένδυση για την κοινωνία. Κάθε χρόνο, ο στόχος είναι ένας. Ο περιορισμός της πείνας στον πλανήτη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.