WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4+1 κανόνες για όσους ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων


18 Οκτωβρίου 2016

Στη σύγχρονη εποχή βομβαρδιζόμαστε με πολλές πληροφορίες κυρίως όσο αφορά τη διατροφή. Κάθε μέρα βγαίνουν καινούριες δίαιτες και τάσεις και εμείς τις ακολουθούμε χωρίς να σκεφτόμαστε την υγεία μας. Μια τάση που επικρατεί εδώ και χρόνια είναι οι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες. Αν και δεν πρέπει να κόψετε εντελώς τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, ωστόσο αν έχετε αποφασίσει να ακολουθήσετε μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων, βεβαιωθείτε ότι τηρείτε τους παρακάτω κανόνες.

  1. Επιλέξτε μη επεξεργασμένα κρέατα χωρίς νιτρώδη άλατα

Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το λουκάνικο, το μπέικον, το σαλάμι περιέχουν νιτρώδη άλατα. Τα συγκεκριμένα συστατικά εκτός από την έντονη γεύση δίνουν στο τρόφιμο ζωηρό κόκκινο χρώμα. Όμως τα νιτρώδη άλατα έχουν απασχολήσει κατά καιρούς την επιστημονική κοινότητα λόγω των αρνητικών επιδράσεων στην υγεία, καθώς σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του στομάχου. Γι αυτό καλό είναι να αποφεύγετε τα καπνιστά και επεξεργασμένα κρέατα.

  1. Καταναλώστε τροφές με προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί που μοιάζουν με τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου. Σύμφωνα με ενδείξεις τα προβιοτικά προλαμβάνουν την αντιμετώπιση των διαρροιών. Φαίνεται επίσης πως βοηθούν και σε πολλά άλλα πεπτικά προβλήματα αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

  1. Επιλέξτε βιολογικά λαχανικά και φρούτα

Σίγουρα τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ακριβά, όμως αν γνωρίζατε ότι αρκετά από τα συμβατικά τρόφιμα είναι τοξικά, μπορεί και να αλλάζατε άποψη. Αν δεν έχετε ενημερωθεί ακόμα, πρέπει να μάθετε ότι πολλές από τις μη-βιολογικές καλλιέργειες ψεκάζονται με χημικές ουσίες που είναι εξίσου θανατηφόρες για τους ανθρώπους όσο και για τα έντομα. Πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει τα φυτοφάρμακα με τον καρκίνο, τη νόσο του Alzheimer  και με αρκετές γενετικές ανωμαλίες.

Κάθε χρόνο η Environmental Working Group (EWG) αποκαλύπτει τα πιο τοξικά τρόφιμα, δίνοντας ταυτόχρονα τα εύσημα στις παραγωγές με τα χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι μη οργανικές φράουλες έχουν το υψηλότερο επίπεδο τοξικότητας, ξεπερνώντας μέχρι και τα μήλα, τα οποία βρισκόντουσαν στην κορυφή της λίστας.  Σύμφωνα με πληροφορίες από την EWG το 98% από τις συμβατικές φράουλες παρουσίασε ανιχνεύσιμα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

  1. Αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά

Αν ακολουθείτε μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, τότε καταναλώνετε περισσότερη πρωτεΐνη και κατ επέκταση κρέας. Για να αποφύγετε όμως προβλήματα υγείας πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση σας σε κορεσμένα λιπαρά. Πώς επηρεάζουν την υγεία. Μελέτες σε δυτικές χώρες με αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών δείχνουν ραγδαία αύξηση της υπέρτασης και των εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων.

  1. Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά οξέα

Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν, όχι μόνο την LDL χοληστερόλη (κακή χοληστερόλη) όπως τα κορεσμένα λίπη, αλλά επίσης μειώνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (καλή χοληστερόλη) που μας προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και από τη φλεγμονή. Η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί τα τρανς λιπαρά γιατί παρέχουν στα προϊόντα καλύτερη υφή και γεύση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Η διατροφή σας πρέπει να είναι ισορροπημένη και να περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων και όχι μόνο μια, όπως συμβαίνει στις πρωτεϊνικές δίαιτες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.