WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αποφάσισα να κόψω τα γαλακτοκομικά για ένα μήνα και δείτε τι μου συνέβη


26 Οκτωβρίου 2016

woman-drinking-tall-glass-of-milk.jpg

Την πρώτη μέρα επισκέφτηκα μια χορτοφαγική καφετέρια και παρήγγειλα ένα μπολ με ρύζι με tofu. Έτρωγα πρώτη φορά vegan πρωινό και το βρήκα εξαιρετικό, αφού σκέφτηκα να το φτιάξω και στο σπίτι. Και το καλύτερο ήταν ότι με κράτησε χορτάτη για αρκετές ώρες, σχεδόν μέχρι το μεσημέρι. Η πρώτη μέρα κύλησε καλά. Όμως καθώς τελείωνε η εβδομάδα, άρχισα να θέλω ένα τοστ με τυρί ή ένα ποτήρι γάλα. Κάθε φορά που έπαιρνα ένα vegan σάντουιτς σκεφτόμουν «Αυτό θα ήταν πολύ καλύτερο με λίγο τυράκι». Ένιωθα μια θλίψη επειδή δεν μπορούσα να φάω τα αγαπημένο μου γιαούρτι με φρούτα και μέλι. Μόνο με τη σκέψη ότι τα γαλακτοκομικά ήταν ο απαγορευμένος καρπός, ήθελα να τα φάω όλα. Και για να πω την αλήθεια πήγα πολλές φορές να ξεστρατίσω, όμως πάντα την τελευταία στιγμή συγκρατιόμουν.

Η ψυχολογία μου είχε κάπως αλλάξει, αλλά όχι και το σώμα μου, αφού, δεν παρατήρησα σημαντικές διαφορές. Επιπλέον, δεν ένιωθα κάποια αλλαγή ούτε στα επίπεδα ενέργειας μου. Το βάρος μου είχε παραμείνει το ίδιο και επίσης δεν αισθανόμουν λιγότερο φουσκωμένη, όπως πολλοί υποστηρίζουν ότι νιώuουν με το που κόψουν το γάλα ή τα τυριά. Φυσικά δεν έχω δυσανεξία στη λακτόζη, γι αυτό και το γάλα δεν μου δημιουργεί γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

Δεν είμαι ακριβώς σίγουρη τι περίμενα κόβοντας τα γαλακτοκομικά.  Μάλλον πίστευα ότι μπορεί να είχα περισσότερη ενέργεια ή να αποκτούσα πιο λαμπερό δέρμα. Τίποτα από τα δυο δεν συνέβη, παρόλο που υπάρχουν πολλοί εχθροί των γαλακτοκομικών, υποστηρίζοντας ότι δημιουργούν ακμή, πρήζουν την κοιλιά μέχρι και ότι προκαλούν καρκίνο.

Τα γαλακτοκομικά και κυρίως το γάλα, έχει κατηγορηθεί από πάρα πολλούς, που υποστηρίζουν ότι είναι επικίνδυνο λόγω των ορμονών που περιέχει. Αν και ο κάθε άνθρωπος κάνει τις επιλογές του, παρόλα αυτά θα ήθελα να προσθέσω ότι τα οφέλη που μας προσφέρει είναι πάρα πολλά. Πιο συγκεκριμένα το γάλα περιέχει σχεδόν όλες τις υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές βιταμίνες, τη νιασίνη καθώς και τις βιταμίνες Β1, Β2 και Β12. Συγκρινόμενο με τις υπόλοιπες ζωικές τροφές, είναι η πιο ενδιαφέρουσα πηγή βιταμίνης C, η οποία δρα ενισχυτικά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Επιπλέον το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν την πλουσιότερη πηγή ασβεστίου και φωσφόρου. Το ασβέστιο καθορίζει τη δημιουργία γερών και υγιών οστών, συμβάλλει στην ανάπτυξη γερών δοντιών, βοηθά στην πήξη του αίματος και αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά της οστεοπόρωσης. Πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) συνιστά οι ενήλικες να καταναλώνουν τρία φλιτζάνια γαλακτοκομικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, γιαούρτι και τυριά) την ημέρα, ώστε να παίρνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Παρόλα αυτά όσοι δεν θέλουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορούν να τα αντικαταστήσουν με άλλα τρόφιμα χωρίς επιπτώσεις για την υγείας τους. Είναι σημαντικό σε κάθε διατροφική αλλαγή που περιλαμβάνει τη διακοπή κάποιας ομάδας τροφίμων, να συζητάτε με το διατροφολόγο, ώστε να σας παρέχει τις κατάλληλες συμβουλές.

Από την Τζουλιάννα Καρνέζη Διαιτολόγος BSc University of Hertfordshire

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.