WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 μύθοι για την πέψη


8 Νοεμβρίου 2016

fitness-girl-preparing-healthy-fruit-milkshake-picjumbo-com91329.jpg

Η πέψη είναι μια από τις πιο σημαντικές διαδικασίες του οργανισμού, γιατί είναι υπεύθυνη για τη διάσπαση των μορίων της τροφής. Όμως πολλοί έχουν λανθασμένες αντιλήψεις και ελλιπή ενημέρωση όσο αφορά  τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι μύθοι είναι πολλοί και διαδίδονται σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους. Μάθετε όλη την αλήθεια

Μύθος#1 Τα πικάντικα φαγητά προκαλούν έλκος στομάχου

Οι πικάντικες τροφές έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για τον κίνδυνο ανάπτυξης έλκους. Όμως κάτι τέτοιο πλέον δεν ισχύει. Το έλκος στομάχου κατά κύριο λόγο προκαλείται από το ελικοβακτήριο του πυλωρού (Η. pylori) ή από τη χρόνια χρήση φαρμάκων όπως η ασπιρίνη. Οι καυτερές τροφές μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, αλλά δεν προκαλούν έλκος.

Μύθος #2 Δεν μπορούμε να χωνέψουμε την τσίχλα

Ίσως όταν ήσασταν μικροί σας λέγανε να μην καταπίνετε την τσίχλα γιατί θα κολλήσει στο στομάχι. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, διότι το πεπτικό σύστημα θα την αποβάλει όπως και τις υπόλοιπες τροφές. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν θα δώσει στον οργανισμό κανένα θρεπτικό συστατικό, όπως οι υπόλοιπες τροφές.

Μύθος #3 Τα φασόλια προκαλούν αέρια

Σίγουρα έχετε ακούσει πάρα πολλά αστεία για τα φασόλια και τα αέρια. Όμως αυτή τη τροφή έχει κατηγορηθεί αδίκως αφού ο νούμερο ένα ένοχος είναι τα γαλακτοκομικά. Καθώς μεγαλώνουμε αυξάνονται και οι πιθανότητες να αποκτήσουμε δυσανεξία στη λακτόζη. Πρόκειται για τη μη πλήρη πέψη της λακτόζης στο λεπτό έντερο λόγω έλλειψης ή μειωμένης συγκέντρωσης του ενζύμου λακτάση. Έτσι αν υποφέρετε από φούσκωμα, αέρια, κράμπες όταν πίνετε γάλα, ίσως οφείλεται στη δυσανεξία στη λακτόζη.

Μύθος #4 Οι φυτικές ίνες δεν βοηθάνε στη διάρροια

Μπορεί να σας ακούγεται αντιφατικό το γεγονός ότι οι φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν στη διάρροια, είναι όμως πραγματικότητα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιες σε ίνες βοηθάνε στη λειτουργία του πεπτικού, τραβώντας περισσότερο νερό από το παχύ έντερο σε περίπτωση δυσκοιλιότητας ή απορροφώντας μέρος του ρευστού που βρίσκεται στο έντερο στην περίπτωση διάρροιας.

Μύθος #5 Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου προκαλείται από το στρες

Το άγχος μπορεί αν επιδεινώσει πολλές χρόνιες ασθένειες, όμως η αιτία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD) παραμένει άγνωστη.  Η IBD είναι ένας όρος που αναφέρεται για τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα.  Οι παράγοντες που φαίνεται να παίζουν κάποιο ρόλο, είναι κάποιες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, ενδεχομένως από βακτήρια ή έναν ιό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.