WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έκανα δίαιτα ανάλογα με το σωματότυπο μου και δείτε τι μου συνέβη


9 Νοεμβρίου 2016

The-Cold-Hard-Truth-about-Overcoming-an-Eating-Disorder-1.jpg

Δεν είναι μυστικό ότι η απώλεια βάρους δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους, αλλά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ένας από αυτούς είναι ο σωματότυπος. Τα χαρακτηριστικά του σωματότυπου καθορίζονται κυρίως από τα γονίδια και αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν όσο και αν προσπαθούν να αλλάξουν κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά, ενώ κάποιοι άλλοι διατηρούν ένα γραμμωμένο σώμα, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Υπάρχουν 3 βασικοί σωματότυποι ο ενδομορφικός, ο μεσομορφικός και ο εκτομορφικός τύπος. Για να βρείτε ποιος είναι ο δικός σας αρκεί να κοιταχτείτε στον καθρέφτη και να παρατηρήσετε κάποια βασικά χαρακτηριστικά του σώματος και να τα συγκρίνετε με τους παραπάνω σωματότυπους. Τα κύρια χαρακτηριστικά κάθε είδους σωματότυπου είναι: Εκτομορφικός (Ectomorph): Τα χαρακτηριστικά είναι οι άλυπη γοφοί, τα λεπτά και μακριά άκρα, το στενό στήθος και ο μακρύς λαιμός. Ενδομορφικός (Endomorph): Χαρακτηρίζεται από  υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους, το οποίο συσσωρεύεται κυρίως στο πάνω μέρος του σώματος.

Μεσομορφικός (Mesomorph): Χαρακτηρίζεται από συμμετρικό σώμα, μεγάλο άνοιγμα των ώμων, στενή μέση και φυσιολογικό μέγεθος γοφών. Χαμηλό ποσοστό λίπους.

Γιατί είναι σημαντικός ο σωματότυπος σας; Γιατί ενώ τα βασικά χαρακτηριστικά να είναι αδύνατο να τα αλλάξετε, υπάρχουν κάποιες διατροφικές οδηγίες που μπορεί να ακολουθεί ο καθένας ανάλογα με το σωματότυπο του. Για παράδειγμα ο ενδομορφικός πρέπει να μειώσει την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων γιατί αποθηκεύει εύκολα λίπος στην κοιλιά. Με βάση τα παραπάνω αποφάσισα να κάνω δίαιτα ανάλογα με το σωματότυπο μου. Δείτε αν έχασα ή όχι κιλά.

Ο σωματότυπος μου είναι κοντά στο μεσοφορμικό με περισσότερο λίπος στους γοφούς και λιγότερο στην περιοχή της κοιλιάς. Έτσι έδωσα περισσότερη έμφαση στο να χάσω λίπος από τους γοφούς. Η διατροφή που ακολούθησα ήταν η εξής: Καταρχάς μείωσα τα λιπαρά, κυρίως τα trans και τα κορεσμένα. Τέρμα δηλαδή τα πατατάκια, τα κρακεράκια και τα κρέατα με λίπος. Τα βράδια που ήθελα να δω ταινία αντί για ποπκορν ή πακοτίνια, έκοβα αγγουράκια και καρότα. Τουλάχιστον μασουλούσα κάτι. Αντιθέτως άρχισα να να καταναλώνω περισσότερες τροφές με χαμηλά έως και καθόλου κορεσμένα λιπαρά όπως λαχανικά, φρούτα, σιτηρά ολικής, τυρί κότατζ, ασπράδι αυγού. Επίσης μείωσα το αλάτι, για την ακρίβεια δεν έβαζα καθόλου αλάτι στα φαγητά. Στην αρχή η διαφορά ήταν έντονη, όμως με τον καιρό άρχισα να συνηθίζω τα ανάλατα φαγητά. Ανακάλυψα μπαχαρικά που δεν ήξερα ότι υπήρχαν και τα έβαζα στο φαγητό για να νοστιμίσει και μαντέψτε γινόταν αρκετό νόστιμο. Ακόμα και μετά το πείραμα συνέχισα να μη βάζω αλάτι στο φαγητό. Εξάλλου μόνο καλό μπορεί να μου κάνει αυτή η συνήθεια, αφού το αλάτι προκαλεί κατακρατήσεις, επιδεινώνει την κυτταρίτιδα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Και φυσικά άρχισα να πίνω πολλά υγρά, όχι μόνο νερό αλλά και τσάι χωρίς ζάχαρη και ότ,ι άλλο βότανο έπεφτε στην αντίληψη μου. Οκτώ με δέκα ποτήρια έπινα κάθε μέρα κάτι που με δυσκόλεψε αρκετά, αλλά διαπίστωσα ότι ένιωθα το δέρμα μου ενυδατωμένο και είχα περισσότερη ενέργεια από ό,τι στο παρελθόν. Τέλος δεν παρέλειψα τη σωματική δραστηριότητα. Εστίασα σε ασκήσεις που θα με βοηθούσαν να σμιλεύσω το επιπλέον λίπος στους γοφούς.

Η ετυμηγορία; Κατά τη διάρκεια του μήνα έχασα 2 κιλά, όμως δεν είδα καμία ιδιαίτερη διαφορά στο λίπος. Και η αλήθεια είναι δεν μπορούμε να χάσουμε λίπος μόνο σε μια περιοχή, όπως για παράδειγμα στους γλουτούς, αλλά το χάνουμε συνολικά από όλο το σώμα. Παρόλα αυτά ένιωσα πολύ καλύτερα. Είχα περισσότερη ενέργεια και ήμουν πιο αποδοτική στη δουλειά μου. Πλέον έχω υιοθετήσει αρκετές από αυτές τις συνήθειες και ανεξάρτητα αν έχασα ή όχι λίπος από τους γοφούς, το πείραμα άξιζε τον κόπο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.