WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι η δίαιτα του DNA


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Νοεμβρίου 2016

pexels-photo-230861.jpeg

Τι είναι η δίαιτα του DNA;

Η δίαιτα του DNA είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που βασίζεται στα γονίδια σας. Πιο συγκεκριμένα ο επιστημονικός κλάδος ερευνά τον τρόπο που αντιδρά ο οργανισμός στα θρεπτικά συστατικά ανάλογα με τα γονίδια. Η δίαιτα του DNA δεν είναι μια αυστηρή μέθοδος απώλειας βάρους, αλλά αποτελεί έναν τρόπο πρόληψης από τις χρόνιες παθήσεις. Μια μελέτη έδειξε ότι εάν συμπεριλάβουμε τη γενετική στη διαφοροποίηση της διατροφής μας μπορούμε μακροπρόθεσμα να πετύχουμε μια απώλεια βάρους ή διατήρηση της απώλειας. Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό απλά πρέπει να κάνουμε ένα εξειδικευμένο τεστ DNA το οποίο δείχνει την προδιάθεση του οργανισμού σύμφωνα με τους προγεννητικούς παράγοντες του κάθε ατόμου. Με απλά λόγια έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες του οργανισμού για διατροφικές ουσίες, όπως βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία, έτσι ώστε να βρούμε τι πρέπει να καταναλώνουμε για να χάσουμε ή να διατηρήσουμε τα κιλά.

Τι γενετικό τεστ ελέγχει τις μεταλλάξεις σε τρία γονίδια, τα οποία σχετίζονται με τη δυσκολία απώλεια βάρους και το μεταβολισμό. Για παράδειγμα οι μεταλλάξεις ενός από τα τρία γονίδια αυξάνουν την απορρόφηση των λιπαρών, που σημαίνει ότι σε όσους συμβαίνει αυτό, πρέπει να μειώσουν την πρόληψη των λιπών για να χάσουν βάρος.

Μπορεί να σας ακούγεται μαγικό όλο αυτό, όμως η επιστήμη έχει κάνει τεράστια βήματα όσο αφορά το γονιδιακό έλεγχο. Παρόλα αυτά πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όσο αφορά αυτά που σας υπόσχονται, γιατί οι ειδικοί προειδοποιούν ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να εξακριβωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα. Πριν επιλέξετε οποιοδήποτε διατροφικό πλάνο μιλήστε με τον γιατρό σας και τον διατροφολόγο σας. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.