WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Προβιοτικά: Γιατί είναι τόσο πολύτιμα για την υγεία μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Νοεμβρίου 2016

yogurt-1786329-1920.jpg

Συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, το οποίο παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Όταν στο έντερο μας υπερτερούν τα παθογόνα βακτήρια τότε απελευθερώνονται τοξίνες, γεγονός που υποχρεώνει το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί περισσότερο από όσο θα έπρεπε, για να κρατήσει την ισορροπία. Με την καθημερινή όμως λήψη προβιοτικών μειώνονται οι πιθανότητες να αρρωστήσουμε, αφού αυξάνεται ο αριθμός των μην παθογόνων βακτηρίων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά καταπολεμούν τις διάρροιες, τη δυσκοιλιότητα, τα έλκη και γενικά τις φλεγμονές του εντέρου. Επίσης, μπορούν να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση, κάτι που έχει άμεση επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

Μια άλλη ευεργετική δράση των προβιοτικών είναι να μειώνουν την εμφάνιση των δερματικών παθήσεων, όπως η ακμή, το έκζεμα και να συμβάλουν στη διατήρηση μιας νεανικής επιδερμίδας. Αυτό συμβαίνει γιατί η αύξηση των μη παθογόνων βακτηρίων στο έντερο βοηθάει στην ενυδάτωση του δέρματος και μειώνει τις ζημιές από την ηλιακή ακτινοβολία.

Η ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, εκτός από ότι μας κρατάει υγιείς, επηρεάζει και το βάρος. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι παχύσαρκοι έχουν μια μικρότερη ποικιλομορφία στην χλωρίδα του εντέρου τους, σε σχέση με εκείνους που διατηρούν φυσιολογικό βάρος. Άλλες μελέτες έχουν δείξει, ότι η αύξηση σε μια ομάδα των βακτηρίων του εντέρου που ονομάζεται Firmicutes και η μείωση σε μια ομάδα των βακτηρίων του εντέρου που ονομάζεται Bacteroidetes, συνδέεται με την παχυσαρκία.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.