WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νέα έρευνα δείχνει τη σχέση της ουρολοίμωξης και των cranberries και δεν είναι αυτό που φαντάζεστε


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Δεκεμβρίου 2016

cranberry-sauce-marla-meridith-bo1v5838.jpg

Η συγκεκριμένη μελέτη διήρκησε ένα χρόνο και είχα επικεφαλή τον ιατρό Manisha Juthani-Mehta, MD, με εξειδίκευση στις μολυσματικές ασθένειες. Οι ερευνητές χώρισαν δυο ομάδες από γυναίκες εθελόντριες με ουρολοίμωξη, όπου στην πρώτη ομάδα έδωσαν συμπληρώματα cranberry και στην άλλη ομάδα έδωσαν χάπια placebo. Στη συνέχεια μέτρησαν τα βακτήρια και τα λευκά αιμοσφαίρια στα ούρα και είδαν ότι καμία από τις δυο ομάδες δεν είχε διαφορές όσο αφορά τη μείωση των συμπτωμάτων της λοίμωξης του ουροποιητικού. Έτσι στο άρθρο που δημοσίευσαν οι ερευνητές, επισήμαναν ότι οι γιατροί δεν πρέπει να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να λαμβάνουν cranberries με σκοπό την πρόληψη των ουρολοιμώξεων.

Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η χρήση των cranberries είναι τελείως άχρηστη, διότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν επικεντρώθηκε σε ασθενείς με επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις ούτε σε πολύ νέες γυναίκες. Η μελέτη επίσης δεν εξέτασε τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση του χυμού cranberry αντί της λήψης συμπληρωμάτων. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο χυμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, γιατί αραιώνει τα ούρα και συμβάλει στο να καθαρίσει ο οργανισμός από τα βακτήρια, κυρίως σε όσους έχουν επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις. Έτσι όπως γίνεται κατανοητό χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερη έρευνα για να καθοριστούν ή όχι τα οφέλη των cranberries στις ουρολοιμώξεις. Όπως και να έχει δεν υπάρχει λόγος να μην εντάξουμε την κατανάλωση χυμού cranberry στην καθημερινότητα μας. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.