WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλα όσα γνωρίζατε για το πώς να ζεσταθείτε είναι λάθος


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Ιανουαρίου 2017

u4ezdf13a-y-teddy-kelley.jpg

Το αλκοόλ δεν σας ζεσταίνει.

Μπορεί μέχρι τώρα να πίνατε ένα ποτηράκι αλκοόλ για να ζεσταθείτε, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Και αυτό γιατί η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος και αυξάνει τον κίνδυνο υποθερμίας. Ο λόγος για τον οποίο νιώθετε ζέστη όταν πίνετε αλκοολούχα ποτά είναι ότι τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και έτσι πηγαίνει περισσότερο αίμα προς το δέρμα σας. Αυτό όμως το αποτέλεσμα είναι προσωρινό, αφού στο τέλος η ικανότητα του σώματος να καταπολεμήσει το κρύο μειώνεται σημαντικά.

Η αίσθηση του κρύου είναι απλά στο μυαλό σας.

Τι θα σκεφτόσασταν αν σας έλεγαν ότι μπορείτε να ελέγξετε την αίσθηση του κρύου με το μυαλό σας; Μάλλον θα γελάγατε. Κι όμως οι Θηβετιανοί μοναχοί που ασκούν μια μορφή διαλογισμού, έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την εσωτερική ενέργεια και να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος τους κατά βούληση. Οι ερευνητές στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης διδάσκουν τεχνικές αναπνοής που μπορούν επιτυχώς να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος. Οι συγκεκριμένες τεχνικές απαιτούν συγκέντρωση και τον οραματισμό της ζέστης ή μιας φλόγας η οποία διαπερνάει τη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα την παραγωγή θερμότητας στο σώμα. Χαρακτηριστικά ένας Ολλανδός το 2009 χρησιμοποίησε παρόμοιες τεχνικές αναπνοής και ανέβηκε το όρος Κιλιμάντζαρο φορώντας μόνο σορτς και σανδάλια.

Η μοναξιά μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός σας.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο βεβαιώνουν ότι η έλλειψη κοινωνικών επαφών μπορεί να οδηγήσει σε σωματικές συνέπειες, όπως τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Σε μια μελέτη οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, όπου στη πρώτη ομάδα τους ζητήθηκε να θυμηθούν μια κατάσταση στο παρελθόν που ένιωθαν μοναξιά, ενώ η δεύτερη ομάδα έπρεπε να σκεφτεί ένα γεγονός το οποίο περιελάμβανε πολλούς φίλους. Οι συμμετέχοντες που ένιωθαν μοναξιά εξέφρασαν την επιθυμία να φάνε ένα ζεστό φαγητό ή να πιούνε ένα ποτό, ενώ η δεύτερη ομάδα δεν είχε καμία απαίτηση μετά το πείραμα. Έτσι την επόμενη φορά που θα νιώσετε κρύο, καλέστε στο σπίτι ένα φίλο ή συγγενή.

Τα ζεστά ροφήματα στην πραγματικότητα δε σας ζεσταίνουν.

Αν θέλετε να ζεσταθείτε πιείτε κάτι παγωμένο. Σας ακούγετε αντιφατικό έτσι δεν είναι; Όλη σας τη ζωή πιστεύατε ότι τα ζεστά ροφήματα, όπως η καυτή σοκολάτα, είναι η τέλεια επιλογή για τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα. Όμως όταν πίνετε κάτι ζεστό το σώμα σας προσπαθεί να εξουδετερώσει τις επιπτώσεις της ζέστης που δέχεται, που σημαίνει ότι μετά από λίγη ώρα η θερμοκρασία θα πέσει, ακόμα και αν έχετε πιεί ένα φλιτζάνι καυτό κακάο. Το κρύο νερό έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού το σώμα σας αυξάνει τη θερμοκρασία του πυρήνα του, με σκοπό να αντιμετωπίσει το κρύο ρόφημα που δέχτηκε.

Δεν αρρωσταίνετε επειδή κάνει κρύο.

Δεν θα κρυολογήσετε επειδή είστε εκτεθειμένοι σε χαμηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με το U.S. Department of Health and Human Services των ΗΠΑ δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνει τις πιθανότητες να κρυολογήσετε. Αντ αυτού η πιθανότητα να αρρωστήσετε, συνδέεται με το χρόνο που περνάτε σε κλειστούς χώρους, γιατί τα μικρόβια μεταφέρονται πιο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων. 

Οι άνδρες και οι γυναίκες νιώθουν με διαφορετικό τρόπο το κρύο.

Μια  μελέτη το 1998 διαπίστωσε ότι ενώ η θερμοκρασία του σώματος στα δυο φύλα δεν διέφερει πολύ, ωστόσο τα χέρια των γυναικών είναι πολύ πιο κρύα από ό,τι των ανδρών, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι γυναίκες βιώνουν με διαφορετικό τρόπο το κρύο. Οι άνδρες τείνουν να έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα και λιγότερο ποσοστό λίπους, Αν λάβουμε υπόψη ότι οι μύες παράγουν θερμότητα και το λίπος αποθηκεύει, αυτό τους δίνει το πλεονέκτημα να νιώθουν περισσότερη ζέστη από ό,τι οι γυναίκες. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.