WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έκανα την αλκαλική δίαιτα και δείτε τι μου συνέβη


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Φεβρουαρίου 2017

8055527032-6e10910a8c-c.jpg

Καταρχάς για να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι η αλκαλική διατροφή, χρειαζόμαστε ένα μικρό μάθημα χημείας. Η συγκεκριμένη δίαιτα έχει στόχο την ισορροπία του PH  στο σώμα μας. Το αίμα μας πρέπει να έχει PH 7,3 με 7,4. Σύμφωνα λοιπόν με την αλκαλική δίαιτα ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνουμε μπορούμε να αλλάξουμε το PΗ στο αίμα και έτσι να αποτρέψουμε πολλά προβλήματα υγείας αλλά και την αύξηση του βάρους. Για να διατηρήσουμε όμως το PH σύμφωνα πάντα με τις αρχές της αλκαλικής δίαιτας, πρέπει να καταναλώνουμε  60% αλκαλικές τροφές και 40% όξινες, ενώ για να αλλάξουμε ένα μη ισορροπημένο PH πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά σε 80% με 20%.

Έτσι λοιπόν με βάση τα παραπάνω ξεκίνησα το πείραμα και φυσικά το πρώτο που έκανα ήταν να αγοράσω όλες τις επιτρέποντες τροφές  οι οποίες ήταν: τα περισσότερα φρούτα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η σόγια, το τόφου, τα όσπρια και μερικοί ξηροί καρποί. Και το δεύτερο που έκανα ήταν να δώσω όλα τα όξινα-απαγορευμένα τρόφιμα όπως ήταν: τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το κρέας, τα σιτηρά, το ψωμί και τα μακαρόνια, αλλά και τα έτοιμα όπως είναι οι κονσέρβες. Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό έπρεπε να κόψω αρκετές τροφές, κάποιες από τις οποίες ήταν οι αγαπημένες μου με νούμερο ένα τα μακαρόνια.  Είχε όμως και τα θετικά της, γιατί άρχισα να καταναλώνω περισσότερα φρούτα και λαχανικά και καθόλου επεξεργασμένες τροφές.  Επίσης, έτρωγα αρκετές φυτικές ίνες κάτι που με βοήθησε με τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και με την αύξηση του κορεσμού. Μου έλειπαν βέβαια τα μακαρόνια και το ψωμί, αλλά έκανα υπομονή μέχρι να τελειώσει το πείραμα.

Σε γενικές γραμμές ό,τι έφαγα ήταν νόστιμο, όχι όσο η αγαπημένο μου μακαρονάδα, αλλά ήταν αρκετά εύγεστο. Επίσης, ένιωθα χορτασμένη για αρκετές ώρες, χωρίς να αισθάνομαι δυσφορία. Δεν μου φάνηκε και το πιο εύκολο πείραμα, παρόλα αυτά το διεκπεραίωσα μέχρι το τέλος.

Έχασα κιλά; Η απάντηση είναι ότι έχασα, αλλά όχι για το λόγο που πιστεύετε. Έχασα βάρος επειδή δεν κατανάλωνα επεξεργασμένες τροφές, όπως πίτσα, γλυκά, σοκολάτες και επειδή έπαιρνα λιγότερες θερμίδες από όσες έκαιγα. Όσο αφορά τους ισχυρισμούς ότι τα τρόφιμα που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν το PH, δεν έχουν επιστημονική υπόσταση. Στην πραγματικότητα το σώμα μας ρυθμίζει μόνο του τη οξύτητα του. Τα οφέλη που ίσως προκύπτουν από την αλκαλική διατροφή προέρχονται από την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων. Όμως για να κλείσω θα ήθελα να πω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη σύγχρονη προσέγγιση της υγιεινής διατροφής τίποτε δεν απαγορεύεται, τα πάντα επιτρέπονται, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.