WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσες θερμίδες έχουν τα πιάτα της Καθαράς Δευτέρας


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Φεβρουαρίου 2017

img-5914.jpg

Λαγάνα

Η λαγάνα αποτελεί το αγαπημένο μας ψωμί που το περιμένουν πως και πως. Όσο αφορά τη θερμιδική της αξία, είναι ίδια με αυτή του κανονικού ψωμιού, δηλαδή τα 30 γραμμάρια αποδίδουν περίπου 80 θερμίδες. Προσοχή όμως, γιατί αυτό αφορά τις κλασσικές λαγάνες και όχι αυτές που περιέχουν ελιές, τυρί ή άλλα συστατικά, γιατί σε αυτή την περίπτωση οι θερμίδες αυξάνονται.

Ταραμοσαλάτα

Καθαρά Δευτέρα χωρίς ταραμοσαλάτα δεν γίνεται. Αν όμως είστε λάτρεις αυτού το πιάτου, καλό είναι να δώσετε προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνετε, διότι είναι πλούσιο σε αλάτι. Επίσης, αν φάτε πολύ μπορεί να εκτινάξετε τη ζυγαριά σας στα ύψη, αφού 1 κουταλιά της σούπας ταραμοσαλάτα έχει περίπου 120 θερμίδες. Παρόλα αυτά ο αγαπημένος μας ταραμάς έχει και τα θετικά του, γιατί περιέχει κάλιο και φώσφορο, που βοηθάνε την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Θαλασσινά

Τα θαλασσινά αποτελούν την πιο υγιεινή επιλογή για την Καθαρά Δευτέρα, καθώς είναι πλούσια σε φωσφόρο, ω-3 λιπαρά οξέα, σίδηρο και μαγνήσιο. Επίσης, μια μερίδα δεν ξεπερνά τις 200 θερμίδες, αρκεί να μην τα καταναλώνετε τηγανιτά.

Χαλβάς

Ο χαλβάς είναι το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων. Είναι ο βασιλιάς της Καθαράς Δυετέρας. Εκτός από την πλούσια γεύση του, προσφέρει επίσης αρκετά οφέλη για την υγεία. Επιπλέον, είναι πλούσιος σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθάνε στην πρόληψη της υψηλής χοληστερόλης στο αίμα και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Καλό είναι όμως να μην το παρακάνετε, γιατί 100 γραμμάρια χαλβά περιέχουν περίπου 500 θερμίδες. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.