WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορεί η κατανάλωση αλκοόλ να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη;


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Ιουλίου 2017

alcohol-bar-drinks-party.jpg

Συγκεκριμένα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άντρες που έπιναν 14 ποτά την εβδομάδα και οι γυναίκες που έπιναν εννέα την εβδομάδα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου ή περισσότερο. Η συχνότητα κατανάλωσης οινοπνεύματος ήταν σημαντική καθώς όσοι έπιναν τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα εμφάνισαν χαμηλότερο κίνδυνο σε σχέση με εκείνους που έπιναν μια φορά την εβδομάδα ανεξάρτητα από τη συνολική εβδομαδιαία κατανάλωση.

Η πιθανή προστατευτική δράση του αλκοόλ φαίνεται να περιορίζεται στο κρασί και στη μπύρα. Ενώ τα πιο βαριά ποτά δεν είχαν κανένα όφελος, αντιθέτως θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Η εν λόγω μελέτη αποκάλυψε ότι οι άνδρες εμφάνισαν 43% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και οι γυναίκες είχαν 58%  χαμηλότερο κίνδυνο σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ. Επίσης το κρασί φάνηκε να παρέχει περισσότερο προστατευτικό όφελος σε σύγκριση με τη μπύρα. Και αυτό γιατί οι γυναίκες δεν ωφελήθηκαν καθόλου με την κατανάλωση μπύρας, ενώ οι άντρες που έπιναν μια έως έξι μπύρες την εβδομάδα είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Παρόλα αυτά οι ερευνητές δεν συστήνουν να αρχίσουμε το αλκοόλ για να προστατευτούμε από το διαβήτη, καθώς η συγκεκριμένη μελέτη δεν αποτελεί κλινική δοκιμή. Επιπλέον οι γνώσεις σχετικά με τους μηχανισμούς ελέγχου μεταξύ αλκοόλ και σακχάρου είναι περιορισμένες. Τέλος, αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή και γυμναζόμαστε 4 με 5 φορές την εβδομάδα. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.