WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να προσέχετε όταν διαβάζετε μια είδηση για την υγεία


26 Οκτωβρίου 2017

igeia.jpg

Η απλή παράθεση επιστημονικών αληθειών δεν δημιουργεί αναγκαστικά μια καινούργια αλήθεια για την καθημερινή μας ζωή. Για παράδειγμα, είναι αληθές ότι οι δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνια, οδοντόκρεμες) μπορούν υπό ορισμένες συνθήκες να καταστρέψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, να προκαλέσουν δηλαδή αιμόλυση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα είδη που περιέχουν τέτοιες ουσίες είναι επικίνδυνα. Γιατί η χρήση τους δεν τα φέρνει σε άμεση επαφή με το αίμα μας, όπως θα συνέβαινε αν τα παίρναμε με ενδοφλέβια ένεση. Οπότε μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε άφοβα για τον σκοπό που κατασκευάζονται – την προσωπική μας υγιεινή.

Το γεγονός ότι κάτι έχει μια καλή ή κακή ιδιότητα ή περιέχει ένα συστατικό που έχει κακές ή καλές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, δεν του δίνει την αποκλειστικότητα στο να είναι καλό ή κακό, ούτε και σημαίνει αναγκαστικά ότι αυτό το πράγμα είναι συνολικά κακό ή καλό. Πολλά φρούτα του δάσους π.χ. (βατόμουρα, σμέουρα, κούμαρα) περιέχουν και ουσίες, οι οποίες σε μεγάλες ποσότητες και σε συνθήκες εργαστηρίου έχουν αποδειχθεί βλαπτικές για την υγεία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση τέτοιων καρπών είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο, για τον απλό λόγο ότι η περιεκτικότητά τους σε αυτές είναι πολύ χαμηλή. Επίσης, πολλά προϊόντα που θεωρούνται καλά για την υγεία, δεν είναι ό,τι καλύτερο αν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες: χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πλούσιοι σε βιταμίνες φρουτοχυμοί, έχουν σχεδόν πάντα τεράστιες ποσότητες ζάχαρης. Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.